Порошенко: Держава захистить права священиків і мирян УПЦ МП, які добровільно вирішать вийти з-під Москви

Порошенко: Я гарантую, що влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в церковній структурі, яка збереже єдність із РПЦ
Фото: ЕРА

Президент України Петро Порошенко заявив, що держава не втручатиметься у церковні справи, однак захистить права вірян і РПЦ, і Української автокефальної православної церкви.

Держава не втручатиметься у діяльність Української автокефальної церкви в Україні. Про це заявив президент України Петро Порошенко, виступаючи на площі біля Софійського собору в Києві, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"В освячену томосом православну церкву ніхто нікого не буде запрошувати силоміць. Підкреслюю, це питання вільного вибору кожного вірянина. Я гарантую, що влада поважатиме вибір тих, хто з тієї або іншої причини вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність із Російською православною церквою. Але точно так само гарантую, що держава захистить права священиків і мирян Української православної церкви Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними створювати єдину Українську помісну церкву", – підкреслив він.

Президент додав, що новій церкві знадобиться певний час на формування, зміцнення і мирне розширення.

Сьогодні, 15 грудня, в Софійському соборі в Києві відбувся об'єднавчий собор, завданням якого було створення помісної Української православної церкви. На собор запросили всіх архієреїв Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП), УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви (УАПЦ). Відомо, що прибуло двоє митрополитів УПЦ МП. Під час собору обрали предстоятелем єдиної православної церкви України митрополита Епіфанія.

Предстоятель УПЦ МП Онуфрій називав об'єднавчий собор незаконним зібранням, оскільки в ньому візьмуть участь "представники розкольницьких угруповань", і зазначив, що не благословляє духовенство УПЦ МП на участь у ньому.