Архімандрита Кирила не допустили до участі в об'єднавчому соборі як експерта

Говорун підтвердив, що його імені не виявилося у списках
Фото: Cyril Hovorun / Facebook

Священик УПЦ МП архімандрит Кирило висловив сподівання, що його імені не виявилося у списках запрошених для участі в об'єднавчому соборі помилково.

Архімандрита Української православної церкви Московського патріархату Кирила (в миру – науковий співробітник Колумбійського університету у США Сергій Говорун) не допустили до участі в об'єднавчому соборі як експерта. Про це повідомляє видання LB.ua із посиланням на власні джерела.

Сьогодні вранці перед початком реєстрації учасників собору стало відомо, що його імені немає у списках, незважаючи на те, що запрошення Говоруну передали особисто константинопольські екзархи. Видання зазначає, що Адміністрації Президента України, яка подавала списки, було про це відомо.

LB.ua пише, що ім'я Говоруна називали серед імовірних претендентів на посаду предстоятеля нової української помісної церкви, проте представники Української православної церкви Київського патріархату намагалися заблокувати можливість балотуватися на цей пост архімандритам – на цьому нібито наполягав Вселенський патріархат.

В ефірі "Радіо Свобода" він підтвердив, що його імені не виявилося у списках. Говорун висловив сподівання, що це була просто помилка.

Архімандрит Кирило раніше висловлювався на підтримку томосу. 26 травня він повідомив, що указ про надання православній церкві в Україні автокефалії вже написано. Священик зазначив, що текст унікальний.

"Я думаю, що цей томос буде чудовим документом, канонічним. До нього не можна буде жодних претензій висловити. Томос готовий", – заявив архімандрит.

30 із приблизно 40 архієреїв УПЦ КП 13 грудня підтримали кандидатуру митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія на пост глави єдиної православної української церкви. Решта проголосувала за митрополита Луцького Михайла.

Предстоятель УПЦ МП Онуфрій назвав об'єднавчий собор незаконним зібранням, оскільки в ньому візьмуть участь "представники розкольницьких угруповань", і зазначив, що не благословляє духовенства УПЦ МП на участь у ньому.

За словами речника УПЦ КП архієпископа Євстратія, томос про автокефалію вселенський патріарх Варфоломій вручить майбутньому главі помісної православної церкви в Україні в Константинополі 6 січня. Він додав, що ієрархи УПЦ КП на соборі 15 грудня назвуть кандидата на верховенство в помісній церкві.

Сьогодні в Софійському соборі в Києві розпочався об'єднавчий собор, завданням якого є створення помісної Української православної церкви. На собор запросили всіх архієреїв Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП), УПЦ Московського патріархату (МП) та Української автокефальної православної церкви (УАПЦ). Відомо, що прибуло лише двоє митрополитів УПЦ МП. Заплановано, що під час собору затвердять статут автокефальної церкви та оберуть її предстоятеля.