У БПП заявили, що держава забезпечить недоторканність майна релігійних громад, які ним володіють

Березенко: Ми забезпечимо недоторканність майна тих релігійних громад, які ним володіють
Фото: Сергій Березенко / Facebook

У разі необхідності для охорони церковного майна буде залучено Національну гвардію України, заявив заступник голови парламентської фракції БПП Сергій Березенко.

Після створення в Україні помісної православної церкви жодного перерозподілу культових споруд чи майна не буде. Таку думку в ефірі телеканала "Прямий" висловив заступник голови фракції "Блок Петра Порошенко" Сергій Березенко.

"Ні в якому разі цього не буде. Про це наголошує президент, про це говорять усі очільники влади – ми забезпечимо недоторканність майна тих релігійних громад, які ним володіють", – заявив Березенко.

За його словами, в разі необхідності для охорони церковного майна буде залучено Національну гвардію України.

Березенко висловив сподівання, що з часом до процесу об'єднання церкви приєднаються ті, хто зараз цього побоюється.

"Ми щиро будемо молитися і вірити, що з часом – нехай пройде рік, нехай два – ті, хто зараз побоюються приєднатися до цього прекрасного процесу об’єднання, вони переосмислять ці позиції та об’єднаються заради нашої держави", – зазначив нардеп.

Сьогодні в Софійському соборі в Києві розпочався об'єднавчий собор, завданням якого є створення помісної української православної церкви. На собор запросили всіх архієреїв Української православної церкви Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви. Відомо, що прибуло лише двоє митрополитів УПЦ МП. Заплановано, що під час собору затвердять статут автокефальної церкви та оберуть її предстоятеля.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив низку рішень, які стосуються автокефалії Української православної церкви. Зокрема, рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московському патріархату скасовано; із предстоятеля УПЦ Київського патріархату (КП) Філарета знято накладену Російською православною церквою анафему; йому і предстоятелю Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) Макарію повернуто канонічний статус.

Офіційний томос про автокефалію православної церкви в Україні вселенський патріарх Варфоломій вручить обраному на об'єднавчому соборі УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП предстоятелю єдиної помісної церкви.

Предстоятель УПЦ МП Онуфрій назвав об'єднавчий собор незаконним зібранням, оскільки в ньому візьмуть участь представники "розкольницьких угруповань", і зазначив, що не благословляє духовенства УПЦ МП на участь у ньому. У Вселенському патріархаті відповіли, що собор усе одно відбудеться 15 грудня.