Порошенко: Гарантую, що влада буде поважати вибір тих, хто вирішить залишитися в церковній структурі, яка зберігає єдність із РПЦ

Порошенко про тих, хто вирішить залишитися в Московському патріархаті: Це їхній вибір, і нам його треба поважати
Фото: president.gov.ua

Держава виконала свою місію й отримала "добру звістку з Константинополя", заявив президент України Петро Порошенко. За його словами, надалі світська влада не буде втручатися у внутрішні церковні питання.

В Україні немає і не буде державної церкви, заявив 14 жовтня на молебні за автокефалію православної церкви президент України Петро Порошенко, повідомляє прес-служба глави держави.

"В освячену томосом православну церкву теж ніхто нікого не "запрошуватиме" силоміць. Ще раз наголошую: це питання вільного вибору для кожного віруючого. Гарантую, що влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігає єдність із Російською православною церквою. Це їхній вибір, і нам його треба поважати", – сказав Порошенко.

Президент додав, що гарантує державний захист для тих священиків і парафіян Української православної церкви Московського патріархату, які добровільно вирішать "вийти з-під Москви".

"У цілому держава має свою місію в релігійному питанні. І вона – держава, влада – цю місію вже виконала. Ми отримали добру звістку з Константинополя. Далі – вже внутрішні питання, в які світській владі втручатися не можна, і вона не буде цього робити", – підкреслив президент.

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня ухвалив низку рішень, які стосуються автокефалії Української православної церкви. Зокрема, рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московського патріархату скасовано, а з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета знято накладену РПЦ анафему, йому і предстоятелю Української автокефальної православної церкви Макарію повернуто канонічний статус.

Рішення Синоду президент України Петро Порошенко назвав наданням автокефалії Українській православній церкві. Офіційний томос буде отримано після об'єднавчого собору українських православних церков, сказав глава держави.

Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет повідомив, що не менше ніж 10 ієрархів Московського патріархату вже готові перейти в об'єднану церкву.

У Російській православній церкві заявили, що готують "жорстку" відповідь на рішення Вселенського патріархату.