Порошенко офіційно звільнив свого охоронця, щоб надати йому звання генерал-лейтенанта – Бутусов

З охорони президента Федорова було звільнено 3 травня
Фото: do.gov.ua

Надання президентом України Петром Порошенком звання генерал-лейтенанта екс-начальнику його охорони Юрієві Федорову, який лише тиждень прослужив у військовій розвідці, є "обурливим нахабством і образою офіцерського корпусу в Україні", уважає головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов. За його словами, Федоров продовжує охороняти Порошенка.

13 травня президент України Петро Порошенко таємним указом надав звання генерал-лейтенанта заступнику начальника Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Юрію Федорову, який до 3 травня офіційно був начальником Служби безпеки президента.

Про це у Facebook повідомив головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

Він назвав те, що відбувається, "генеральським рекордом Петра Порошенка". Федоров, за даними журналіста, дістав нове звання "всього за один тиждень вислуги на військовій розвідці".

"Федоров до сьогодні перебуває поряд із президентом і фактично продовжує керувати його охороною. Але його посада в охороні – генерал-майорська, йому не можна надати більш високе звання. І ось для того, щоб подбати про близьку людину, Порошенко переводить Федорова у військову розвідку на вищу посаду! Хоча жодного стосунку до військової розвідки Федоров не має взагалі", – пише Бутусов.

Він зазначив, що Федорова представлено до звання генерал-лейтенанта рішенням міністра оборони України Степана Полторака, а не свого тепер безпосереднього начальника, і що Федоров "жодного разу не з'являвся в ГУР".

Головред "Цензор.НЕТ" уважає, що в Головному управлінні розвідки "Федорова оформили тільки з однією метою – щоб засекретити указ і не публікувати".

"Виходить, близькість до високопоставленого тіла – найзручніша кар'єра, не треба ризикувати, не треба служити у військах, проводити ризиковані операції. Військові розвідники ризикують собою, за ними навіть у Києві ведуть полювання російські спецслужби, влаштовують замахи, але щоб стати генерал-лейтенантом військової розвідки, виявляється, усім цим займатися не треба. Краще охороняти того, хто роздає звання. Просто подаруночок одержав за держрахунок, пенсію трохи вищу за якийсь тиждень тепер може оформити", – зазначив Бутусов.

Він назвав інцидент "обурливим нахабством і образою офіцерського корпусу в Україні".

"Ганьба тому, хто так бездарно роздає державні звання, і тому, хто має нахабство такі подачки приймати, жодного уявлення про офіцерську честь у Федорова немає. Це вже 28-ме генеральське звання, надане президентом у травні. Це, напевно, наймолодший військовослужбовець генерал-лейтенант в Україні (Федорову 44 роки. – "ГОРДОН"), от уже в кого служба виснажлива", – підсумував Бутусов.

Указ про звільнення Федорова з посади начальника Служби безпеки президента України Порошенко підписав 3 травня.

Згідно з остаточними підсумками президентських виборів в Україні, новим главою держави обрано шоумена Володимира Зеленського, який здобув 73,22% голосів. Порошенко одержав 24,45% голосів виборців. Дату інавгурації Зеленського парламент поки що не визначив.