Порошенко передав Туску списки осіб і кораблів, причетних до захоплення українських військових у Чорному морі

Порошенко зустрівся з Туском
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко на зустрічі з главою Європейської ради Дональдом Туском підкреслив необхідність "потужної та адекватної" відповіді з боку ЄС на акт агресії Росії проти України в Чорному морі 25 листопада.

Президент України Петро Порошенко 12 грудня передав главі Європейської ради Дональду Туску списки осіб та кораблів, причетних до захоплення українських військових катерів і моряків у Чорному морі. Про це повідомила прес-служба Порошенка.

"Петро Порошенко наголосив на необхідності надання потужної та адекватної відповіді з боку ЄС на акт агресії Росії проти України 25 листопада для протидії стратегії "повзучої окупації" Кремлем Азовського моря та Керченської протоки. Президент України закликав лідерів ЄС засудити агресивні дії Росії, вимагати забезпечення відновлення свободи судноплавства, негайного та безумовного звільнення 24 захоплених моряків і трьох кораблів", – ідеться в повідомленні.

Також Порошенко передав на розгляд Європейській раді список гуманітарних та інфраструктурних проектів, які міг би підтримати ЄС в українському Приазов'ї.

Окрім цього, під час зустрічі Порошенко і Туск наголосили на відсутності прогресу у виконанні Мінських домовленостей із боку РФ, що зумовлює продовження санкцій проти Росії.

"Президенти домовилися посилити взаємодію для протидії зовнішньому втручанню у виборчі процеси в Україні та Європейському союзі у 2019 році", – додали у прес-службі.

Продовження санкцій проти РФ розглянуть на саміті Євросоюзу 13–14 грудня, повідомив Туск. Там також планують обговорити ескалацію в Азовському морі.

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово".

Усім морякам висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання кордону) Кримінального кодексу Росії.

США засудили дії Росії, назвавши їх виявом агресії, Євросоюз висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ. Заяви з вимогою звільнити українських моряків опублікували також НАТО й ОБСЄ.