Порошенко підписав указ про європейську та євроатлантичну інтеграцію

Порошенко доручив Кабміну забезпечити виконання плану заходів, необхідних для європейської та євроатлантичної інтеграції
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко, який балотується на другий строк, підписав указ "Питання європейської та євроатлантичної інтеграції", в якому затвердив план заходів щодо реалізації курсу України на вступ до Євросоюзу і НАТО.

Президент України Петро Порошенко, який балотується на другий строк, підписав указ про європейську та євроатлантичну інтеграцію. Про це 20 квітня повідомила його прес-служба.

"Глава держави затвердив план заходів із реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі та в Організації Північноатлантичного договору з метою забезпечення незворотності європейського і євроатлантичного курсу України відповідно до частини третьої статті 102 Конституції України", – йдеться в прес-релізі.

Згідно з повідомленням, Кабінет Міністрів України разом із відповідними державними органами зобов'язаний забезпечити виконання плану заходів, щоквартально інформувати президента про процес його виконання і звітувати про це у встановлені законодавством строки.

Секретареві Ради національної безпеки та оборони України доручено забезпечити розгляд питання про проведення окремих оглядів, включених до комплексного огляду сектору безпеки на засіданні РНБО у травні 2019 року.

Також, згідно з документом, секретар РНБО за підсумками консультацій із представниками НАТО та держав – членів НАТО у другій половині 2019-го має подати на розгляд президента проекти законів про охорону таємної інформації та про розвідку.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості". У червні 2017 року парламент підтримав закон, що закріплює намір України вступити в НАТО.

За даними опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведеного у січні 2019 року, вступ України до НАТО підтримують 46% українців, 32% – проти цього кроку. У грудні 2018 року за вступ України в НАТО виступали 44% опитаних, проти також виступали 32%.

7 лютого 2019 року український парламент ухвалив закон про внесення в Конституцію положення про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі і НАТО. Того самого дня Рада схвалила проект постанови, яким закликала НАТО надати Україні план дій щодо членства.

17 березня президент України Петро Порошенко заявив, що питання про план дій щодо членства в НАТО для України можна буде порушити в грудні 2019 року на лондонському саміті Альянсу. 10 квітня Порошенко затвердив національну програму співробітництва з НАТО на 2019 рік.