Порошенко скликає консультаційний комітет президентів України та Польщі, щоб зняти напруженість між країнами

Порошенко ініціював надзвичайне засідання Консультаційного комітету президентів України та Польщі
Фото: president.gov.ua

За словами прес-секретаря президента України Петра Порошенка Святослава Цеголка, резонансні заяви з боку представників офіційної влади Польщі "викликають серйозне занепокоєння".

Президент України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України та Польщі з метою запобігання подальшій ескалації напруженості між країнами. Про це повідомив у Facebook прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

За його словами, резонансні заяви з боку представників офіційної влади Польщі на адресу керівництва України "викликають серйозне занепокоєння і не можуть залишатися без належного реагування".

"Задля зміцнення стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща та щоб уникнути подальшої ескалації напруги, усвідомлюючи необхідність вирішення будь-яких проблемних питань у двосторонніх відносинах виключно у цивілізований європейський спосіб, президент України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України та Польщі", – зазначив Цеголко.

Консультаційний комітет є дорадчим органом, який очолюють зовнішньополітичні радники президентів України та Польщі. Він має сприяти реалізації домовленостей між главами двох держав, спрямованих на поглиблення дружніх відносин.

2 листопада міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Польща має намір запустити процедуру, що не дасть можливості в'їхати в країну українцям, які "демонстративно надягають мундири СС "Галичина". У МЗС України відповіли, що в країні немає антипольських настроїв.

Зі свого боку президент Польщі Анджей Дуда назвав неприйнятним те, що на важливих посадах в Україні перебувають люди, які мають "відверто антипольські" і націоналістичні погляди. У відповідь МЗС України заявило, що в українській владі немає політиків з антипольськими поглядами.