Порошенко: Томос – це перемога України, можливо, більш важлива, ніж перемога на фронті

Порошенко підкреслив, що томос зараз важливий для України
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко назвав томос про автокефалію Православної церкви України "фундаментом державотворення".

Одержання томосу має для України не менше історичне значення, ніж перемога на фронті. Таку думку 15 січня висловив глава Української держави Петро Порошенко під час зустрічі з представниками бізнесу та громадськості у Волинській області, яку транслював "5 канал".

"Томос – це перемога України і поразка Росії, можливо, не менш, а, може, й більш важлива, ніж перемога на фронті. Бо це є фундамент державотворення. І саме тому зараз для нас це так важливо", – заявив Порошенко.

5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України, а 6 січня вручив його у Стамбулі предстоятелю ПЦУ, митрополиту Київському та всієї України Епіфанію.

Президент України Петро Порошенко опублікував переклад томосу. Згідно з текстом документа, митрополиту Київському не дають права засновувати парафії за межами України, він також має щороку збирати архієрейський собор. Водночас митрополит усієї України дістав місце в диптиху вслід за предстоятелем Православної церкви Чеських земель і Словаччини.

Спікер Російської православної церкви Володимир Легойда назвав томос папером, який не має канонічної чинності.

16 березня 2014 року після незаконного референдуму Росія анексувала Крим. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Після анексії Криму почався збройний конфлікт на Донбасі між українськими військовими з одного боку та бойовиками, підтримуваними Москвою, і російськими військами – з іншого. Росія свою участь у конфлікті заперечує.