Порошенко заявив журналісту з Угорщини, що готовий вивчити угорську мову

Порошенко: Ми відкриті до компромісів щодо прав угорської меншини
Фото: ЕРА

За словами президента України Петра Порошенка, який балотується на другий строк, громадянам Євросоюзу необхідно знати багато мов.

Президент України Петро Порошенко, який балотується на другий строк, заявив 14 квітня на стадіоні "Олімпійський" у Києві, що готовий вивчити угорську мову, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Ми відкриті до компромісів щодо прав угорської меншини, точно так само, як і українських громадян угорського походження. У них є абсолютні права на освіту, повні права вивчати угорську мову", – заявив Порошенко, відповідаючи на запитання угорського журналіста про реалізацію прав меншин в Україні.

Порошенко додав, що також підтримує права угорської меншини на вищу освіту в Україні та працевлаштування в українських компаніях, реалізація чого неможлива без знання української мови.

"Ми готові витратити більше грошей, щоб ці діти знали дві мови – угорську та українську... Я розумію болгарську мову... Я розумію румунську... Коли я навчався в університеті, я вчив польську мову. Я вільно розмовляю англійською, російською... Це майбутнє, громадяни Євросоюзу мають знати багато мов. І якщо це буде необхідно, я обіцяю, що вивчив би на нижчому рівні угорську мову", – сказав Порошенко.

31 березня відбувся перший тур виборів президента України. Згідно з офіційними даними ЦВК, за шоумена Володимира Зеленського проголосувало 30,24%, за Порошенка – 15,95% виборців. Другий тур виборів відбудеться 21 квітня.

Відносини України й Угорщини погіршилися після голосування Верховною Радою за закон "Про освіту". Закон у другому читанні та в цілому було ухвалено . Згідно з нормами цього документа, буде розширено використання державної мови в шкільному навчанні.

Угорщина висловила занепокоєння майбутнім угорської меншини в Україні. У Будапешті блокують засідання комісії Україна – НАТО на вищому рівні і заявляють, що готові протистояти євроатлантичній інтеграції України, поки до закону не буде внесено змін.

У грудні 2017 року Венеціанська комісія рекомендувала Україні вжити заходів щодо недопущення дискримінації мов національних меншин.