Правовий комітет рекомендував Раді занести до порядку денного законопроекти про скасування недоторканності та передати їх у Конституційний Суд

Рада вже завтра зможе розглянути законопроекти про зняття недоторканності, якщо нардепи погодяться занести їх до порядку денного
Фото: rada.gov.ua

18 жовтня парламентський комітет із питань правової політики та правосуддя розглянув на своєму засіданні законопроекти про зняття депутатської недоторканності. Отже, 19 жовтня їх зможе розглянути Верховна Рада.

Парламентський комітет із питань правової політики та правосуддя на сьогоднішньому засіданні рекомендував Верховній Раді занести до порядку денного сесії та передати до Конституційного Суду для одержання висновків законопроекти №6773 (депутатський) і №7203 (президентський) про скасування депутатської недоторканності, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Один з ініціаторів проекту закону №6773 – позафракційний народний депутат Юрій Левченко – заявив під час засідання, що президентський законопроект подано з порушенням регламенту, оскільки строк подавання альтернативних законопроектів до №6773 давно минув.

Комітет також рекомендував Раді зняти з розгляду законопроект №1776, у якому йдеться про зняття депутатської недоторканності та обмеження недоторканності суддів. Голова комітету, народний депутат від Блоку Петра Порошенка Руслан Князевич заявив, що рішення стосовно цього документа "зависло" і руху не відбувається.

17 жовтня біля будівлі Верховної Ради кілька політичних партій і громадських рухів розпочало всеукраїнську акцію на підтримку масштабної політичної реформи. Вимоги протестувальників – скасувати депутатську недоторканність, створити антикорупційний суд і внести зміни у виборче законодавство. Акція триває досі, активісти встановили наметове містечко.

За кілька годин до початку акції президент України Петро Порошенко зареєстрував законопроект про скасування депутатської недоторканності із 2020 року. Він пропонує скасувати норму, згідно з якою депутатів не можна притягнути до кримінальної відповідальності, затримати чи заарештувати без згоди парламенту.

На сайті Ради зареєстровано ще один законопроект про скасування недоторканності – №6773. Його ініціювало приблизно 150 нардепів. Законопроект передбачає вилучення першої та третьої частин ст. 80 Конституції України, які гарантують недоторканність нардепів.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій сподівається, що 19 жовтня Рада завершить розгляд законопроекту про реформу охорони здоров'я і візьметься до питань про зняття депутатської недоторканності.