Прессекретар сина Януковича заявив, що Європейський суд скасував санкції щодо експрезидента-втікача

Адвокат Януковича (на фото) заявив 23 вересня, що експрезидент готується до повернення в Україну
Фото: ЕРА

За словами прессекретаря сина експрезидента України – утікача Віктора Януковича Олександра Юрія Кірасира, рішення Європейського суду від 24 вересня 2019 року про скасування санкцій щодо колишнього українського президента "є підтвердженням незаконності та безпідставності їх запровадження".

Європейський суд скасував санкції щодо експрезидента України – утікача Віктора Януковича, повідомив 24 вересня у Facebook прессекретар сина Януковича Олександра Юрій Кірасир.

"Рішення Європейського суду від 24 вересня 2019 року про скасування санкцій щодо експрезидента України Віктора Януковича за 2018–2019 роки є підтвердженням незаконності та безпідставності їх запровадження органами ЄС і вагомим приводом для їх якнайшвидшого цілковитого скасування та реабілітації Віктора Януковича як незаслужено постраждалого від політичних переслідувань як в Україні, так і в Європейському союзі", – написав Кірасир.

Він додав, що "протягом п'яти років минула українська влада і підконтрольна їй Генпрокуратура проводили масштабну кампанію щодо дезінформації громадян України та міжнародного співтовариства, не маючи жодних доказів, і, фальсифікуючи матеріали, нав'язували міф про нібито причетність президента Віктора Януковича до різних злочинів".

"Протягом усього цього часу влада багатьох країн, включно з усіма країнами Європейського союзу і Швейцарією, офіційно підтвердила відсутність на їхній території банківських рахунків або будь-яких інших активів, що належать Вікторові Януковичу. Генеральна прокуратура України офіційно підтвердила, що президент Янукович не є обвинуваченим у вчиненні будь-якого економічного або корупційного злочину. Президент Янукович також не є обвинуваченим в організації масових вбивств правоохоронців і мітингувальників у Києві в лютому 2014 року. Навпаки, усе частіше з'являється інформація, зокрема і з-за кордону, а також від постраждалих учасників протестів, інших свідків і очевидців, що масові вбивства були ретельно спланованою жахливою провокацією, організованою представниками керівництва Майдану для зриву Угоди про врегулювання політичної кризи і силового захоплення влади", – заявив Кірасир.

Він також написав, що "рішення Оболонського суду щодо президента Януковича наразі оскаржують в апеляційній інстанції, водночас сам судовий процес уже назвали в офіційних звітах міжнародних правозахисних організацій "політично мотивованим", який проводили з масою грубих процесуальних порушень".

"Своїм нинішнім рішенням Європейський суд остаточно підтвердив необґрунтованість раніше висунутих обвинувачень політичних опонентів Віктора Януковича. Адвокати президента Януковича домагатимуться притягнення до кримінальної відповідальності всіх, хто був причетним до організації його політичного переслідування і фальсифікації справ стосовно нього, та відновлення справедливості", – додав прессекретар.

Сайт Європейського суду тимчасово є недоступним.

Скріншот: curia.europa.eu

24 січня Оболонський райсуд заочно визнав Януковича винним у державній зраді і посібництві у провадженні агресивної війни й засудив його до 13 років позбавлення волі. Суд не визнав доведеною провину експрезидента в замаху на територіальну цілісність України. Експрезидент не брав участі у процесі. Після втечі з України в лютому 2014 року він мешкає в Росії.

Захисники експрезидента називали рішення суду необґрунтованим, ухваленим під тиском. На вирок Януковичу адвокати подали кілька апеляційних скарг. Адвокат Януковича Віталій Сердюк заявив 23 вересня, що його клієнт готується до повернення в Україну.

11 липня 2019 року прессекретарка колишнього генерального прокурора України Лариса Сарган повідомила, що суд Європейського союзу може скасувати санкції щодо низки державних діячів часів Януковича, включно з ним самим. За словами Сарган, у Європейський суд подали позови про скасування санкцій ЄС, продовження яких здійснювала Рада Євросоюзу протягом 2016–2018 років, Янукович і його син Олександр Янукович, ексміністр доходів і зборів Олександр Клименко, колишній перший віцепрем'єр-міністр Сергій Арбузов, колишній генпрокурор Віктор Пшонка, його син Артем Пшонка і ексглава Адміністрації Президента Андрій Клюєв.

Вона зазначила, що сторонами в судових процесах є експосадовці й Рада ЄС. "Варто зазначити, що санкції ЄС, які діють щодо 12 колишніх українських посадовців та їхнього найближчого оточення, було продовжено в березні 2019-го, і вони залишаться чинними... За результатами судових рішень та їх аналізу буде більш детальна інформація", – заявила вона. Спікерка ексглави ГПУ підкреслила, що можливе рішення суду Євросоюзу "жодним чином не вплине на перебіг розслідувань щодо згаданих осіб, які провадять правоохоронні органи України".

Санкції проти Януковича і його найближчого оточення Євросоюз запровадив у лютому 2014 року і відтоді неодноразово їх продовжував. Востаннє Європейський союз продовжив їх до 6 березня 2020 року.