Президент і нардепи мають знайти спосіб провести вибори за пропорційною системою з відкритими регіональними списками – "Чесно" та "Центр UA"

Законопроект про внесення змін до виборчого закону у порядку денному позачергового засідання Верховної Ради не зареєстровано
Фото: Verkhovna Rada / Flickr

Запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками було передвиборчою обіцянкою більшості фракцій Верховної Ради VIII скликання, президент України Володимир Зеленський також закликав ухвалити Виборчий кодекс і запровадити відкриті списки. Активісти громадського об'єднання "Центр UA" та руху "Чесно" закликали президента та нардепів знайти спосіб провести майбутні парламентські вибори саме за такою системою.

Громадське об'єднання "Центр UA" та рух "Чесно" закликали ухвалити виборчу реформу з відкритими регіональними списками. Про це йдеться в повідомленні на сайті "Чесно".

"Ми переконані, що запровадження будь-якої іншої системи на позачергових чи чергових виборах означатиме зраду очікувань виборців як 302 народних депутатів, які підписалися під коаліційною угодою 2014 року, так і зраду очікувань виборців новообраного президента Володимира Зеленського, який обіцяв відкриті списки у своїй програмі і під час інавгураційної промови закликав народних депутатів ухвалити пропорційну систему з відкритими списками", – ідеться в повідомленні.

Активісти наголосили, що законопроект про внесення змін до виборчого закону у порядку денному позачергового засідання Верховної Ради навіть не зареєстровано. Проект Виборчого кодексу №3112-1, який запроваджує відкриті регіональні списки на парламентських і місцевих виборах, не пройшов затвердження профільним комітетом і не стоїть на порядку денному. Водночас народні депутати розглянуть інший проект закону, який пропонує перехід на пропорційну систему із закритими списками, ідеться на сайті руху.

"Якщо його розглянуть і ухвалять сьогодні, депутати не залишать виборцям і громадянському суспільству жодних шансів повноцінно з ним ознайомитися. Народ за Конституцією є єдиним джерелом влади, але правила, за якими обиратимуться народні депутати, без "зайвих" консультацій визначать самі депутати", – ідеться в повідомленні.

Активісти зазначають, що у пропонованому законопроекті зміна виборчих правил передбачає не тільки перехід на пропорційну систему із закритими списками, але і зниження прохідного бар'єра та запровадження імперативного мандата.

"Обраний за такими правилами парламент не лише матиме труднощі з формуванням коаліції та ухваленням реформаторських рішень, а й стане територією внутрішньопартійної диктатури. Перехід на закриті списки й надання партіям імперативного мандата виглядають як відверта картельна змова політичних еліт для збереження себе у владі. Ми закликаємо депутатів Верховної Ради України не ставати співучасниками змови, яка може перекреслити надії громадян на формування підзвітного представницького органу влади, яким має бути парламент", – наголосили активісти.

Вони закликали президента Володимира Зеленського та народних депутатів знайти спосіб провести наступні парламентські вибори за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

"Це можливо лише за умови ухвалення проекту Виборчого кодексу №3112-1 або проекту закону "Про вибори народних депутатів України" №7366-3 та проведення чергових парламентських виборів в останню неділю жовтня 2019 року", – ідеться в повідомленні.

21 травня президент України Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня. За словами президента, юридичноюпідставою для розпуску нинішнього складу Ради є відсутність із 2016 року коаліції.

Зеленський також звернувся до голови Верховної Ради Андрія Парубія із пропозицією скликати 22 травня позачергове пленарне засідання парламенту. Президент просив спікера внести до порядку денного питання про ухвалення змін до законів "Про вибори народних депутатів України" та "Про публічні закупівлі".

Президент пропонував скасувати мажоритарну систему і знизити прохідний бар'єр у Раду до 3%.

Спікер парламенту Андрій Парубій видав розпорядження про призначення позачергового засідання парламенту на 22 травня о 12.00.