При РНБО створять координаційний центр, який займеться реформуванням "Укроборонпрому"

Рішення ухвалили на міжвідомчій нараді
Фото: РНБО України. Оперативний штаб. / Facebook

Створеному при Раді національної безпеки і оборони України координаційному центру з упровадження реформ оборонно-промислового комплексу потрібно вибрати оптимальну модель реформування сфери ОПК та унеможливити ймовірність корупційних дій.

В Україні буде створено координаційний центр з упровадження реформ оборонно-промислового комплексу. Він буде робочим органом Ради національної безпеки і оборони, його пріоритетним завданням стане реформування державного концерну "Укроборонпром". Про це заявив секретар РНБО України Олександр Данилюк сьогодні на міжвідомчій нараді, пише пресслужба відомства.

За його словами, координаційний центр повинен буде здійснити швидкий і всебічний аналіз наявної ситуації, вибрати оптимальну модель реформування сфери ОПК, "зокрема в частині повного виключення ймовірності вчинення корупційних дій та участі політиків у цій сфері".

Ще одним завданням центру буде ефективна координація процесу імплементації реформ.

Учасники наради ухвалили рішення розробити програму реформування системи управління держконцерном "Укроборонпром" і впровадження законодавчих ініціатив у сфері ОПК.

У лютому – березні 2019 року вийшло багатосерійне розслідування "Наших грошей" про розкрадання в оборонному секторі України. Журналісти стверджують, що учасники групи через фірми-"прокладки" перепродували заводам "Укроборонпрому" контрабандні запчастини із РФ або деталі, крадені на українських військових складах. Головною ланкою схеми була фірма "Оптимумспецдеталь", якою керували знайомі учасника схеми першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського і його сина Ігоря – підприємці Андрій Рогоза та Віталій Жуков.

Після скандалу тодішній президент Петро Порошенко підписав указ про звільнення Олега Гладковського. На його місце було призначено Сергія Кривоноса.

16 березня Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО, що передбачає аудит "Укроборонпрому", корпоратизацію підприємств концерну, зміни до закону України "Про державне оборонне замовлення" та інші кроки з реформування оборонно-промислового комплексу.

Член наглядової ради "Укроборонпрому" Айварас Абромавичус заявляв, що люди, причетні до корупції в концерні, лобіюють його ліквідацію.

1 липня Данилюк заявив, що "Укроборонпром" буде збережено, але реформовано.