Пристайко про заяви соратника Джуліані про Україну: Не вірю жодному його слову

Пристайко про Парнаса: Я ніколи не говорив із цією людиною і, знову ж, не вірю жодному його слову
Фото: ЕРА

Американський бізнесмен Лев Парнас, який є соратником особистого адвоката президента США Дональда Трампа Рудольфа Джуліані, дав інтерв'ю американському телеканалу, у якому розповів про переговори з українськими чиновниками стосовно пошуку інформації, що компрометує колишнього віцепрезидента США Джо Байдена. Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Парнас робить спроби убезпечити себе.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що не вірить заявам американського бізнесмена Льва Парнаса, які він висловив у інтерв'ю телеканалу MSNBC напередодні.

"Я ніколи не говорив із цією людиною і, знову ж, не вірю жодному його слову... Як я розумію, ця людина – я її не знаю особисто – зараз намагається врятувати себе", – сказав Пристайко в коментарі каналу CNN.

Він зазначив, що військову допомогу США переглядають двічі на рік і її розмір може змінюватися.

"Іноді її урізають, іноді вона зростає. Наприклад, наприкінці року ми отримали набагато більше, ніж очікували", – додав Пристайко.

За словами глави МЗС, українська влада "намагається пояснити" США, що "її дуже тішить двопартійна підтримка і вона радітиме мати її і надалі".

Він підкреслив, що не зустрічався з Парнасом і особистим адвокатом президента США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані.

"Чесно кажучи, нам не потрібні ці канали. Наші канали комунікації з американською стороною є надійними. Є певні неофіційні контакти через радників – для цього радники і потрібні. Ми брали участь в офіційних заходах, були задоволені нашим спілкуванням", – додав Пристайко.

Глава МЗС зазначив, що був на всіх зустрічах і під час телефонних розмов Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.

"Я можу сказати з усією відповідальністю, що він (Трамп. – "ГОРДОН") ніколи не згадував про те, що ми повинні щось робити", – заявив Пристайко, зазначивши, що Україна готова співпрацювати зі США в питаннях розслідувань на офіційному рівні.

"Якщо у вас є інформація – надішліть її через офіційні канали, у вас є генеральний прокурор, у нас він теж є, дозвольте їм поговорити й налагодити співпрацю, якщо там є що розслідувати – розслідуймо це", – підсумував він.

Парнас в інтерв'ю MSNBC заявив, що Трамп брехав, коли говорив про всі спроби тиснути на Україну. За його словами, американський президент відмовився їхати до Польщі, де запропоновано було зустрітися із Зеленським через те, що той не зробив заяв про розслідування справи компанії Burisma, до ради директорів якої входив син колишнього віцепрезидента США Джо Байдена Гантер. Також він розповів, що вів переговори з українським бізнесменом Дмитром Фірташем стосовно отримання інформації, яка компрометує Байдена.

Бізнесменів Парнаса та Ігоря Фрумана заарештували в жовтні 2019 року. Їх підозрюють у змові з метою шахрайства з фінансуванням виборчої кампанії, неправдивих заявах у Федеральну виборчу комісію і фальсифікації документів.

Колишня амбасадорка Сполучених Штатів в Україні Марі Йованович заявила на слуханнях у комітеті Конгресу США, що український міністр внутрішніх справ Арсен Аваков сказав їй, ніби бізнесмени Парнас і Фруман були зацікавлені в її відставці.

22 липня вийшло спільне розслідування видання BuzzFeed і журналістського консорціуму з розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP. У ньому йшлося про те, що Парнас і Фруман причетні до відкликання Йованович. Крім того, повідомляли, що Парнас розповів журналістам, як узимку 2019 року влаштував переговори Джуліані з колишнім генеральним прокурором України Віктором Шокіним.

Потім за участю Фрумана і Парнаса було організовано дві зустрічі Джуліані з тодішнім главою ГПУ Юрієм Луценком. Темою розмов були матеріали слідчих органів України про можливий зв'язок політичної діяльності ймовірного суперника Трампа на виборах 2020 року Байдена з роботою його сина Гантера в українській компанії Burisma. За інформацією журналістів, у плани бізнесменів входила організація контактів Джуліані із Зеленським.

Ситуація із сином Байдена стала причиною запуску процедури імпічменту Трампа в Конгресі. Як свідчить стенограма телефонної розмови Трампа і Зеленського, яка відбулася 25 липня 2019 року, під час бесіди український лідер пообіцяв американському колезі, що новий генпрокурор України розгляне ситуацію зі справою проти компанії Burisma.

Демократи 10 грудня назвали статті, за якими обвинувачують Трампа: "зловживання службовим становищем", а також "перешкоджання роботі Конгресу" під час проведення розслідування. Трамп заради власної політичної вигоди проігнорував національні інтереси США, коли просив Зеленського втрутитися у вибори президента США 2020 року, вважають конгресмени.

На засіданні ввечері 18 грудня Палата представників схвалила обидві статті обвинувачення в межах процедури імпічменту Трампа. Він став третім президентом США, якому оголосила імпічмент Палата представників.

У Білому домі заявили, що Трамп хоче якнайшвидшого розгляду питання про імпічмент у Сенаті Конгресу США. Більшість у Сенаті належить однопартійцям нинішнього американського президента – представникам Республіканської партії.