Путін назвав "складним питанням" звільнення Карпюка і Клиха

Путін поговорив про Клиха і Карпюка з нардепом від "Опозиційної платформи – За життя" Віктором Медведчуком
Фото: kremlin.ru

Президент РФ Володимир Путін сказав, що в Росії "особлива позиція" щодо українських політв'язнів Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

Президент РФ Володимир Путін назвав імовірне звільнення українських політв'язнів Миколи Карпюка та Станіслава Клиха "складним питанням". Про це він сказав 5 вересня у Владивостоці під час розмови з народним депутатом України від "Опозиційної платформи – За життя" Віктором Медведчуком, розшифрування якої опубліковано на сайті Кремля.

Медведчук подякував Путіну за можливість відвідати Клиха і Карпюка в СІЗО "Лефортово". Він заявив, що зробив це на прохання родичів політв'язнів.

"Щодо цих двох фігурантів, про яких ви сказали, знаєте, у нас особлива позиція. Це складне для нас питання. Ми, безумовно, будемо рухатися в цьому напрямі (звільнення політв'язнів. – "ГОРДОН") і найближчим часом, як і домовилися з чинною офіційною владою в Україні, ми спільно оголосимо про ухвалені рішення", – сказав Путін.

Одного з лідерів УНА-УНСО і заступника голови партії "Правий сектор" Карпюка затримали в березні 2014 року у Брянській області Росії. За його словами, він їхав у РФ на зустріч з оточенням Путіна нібито для обговорення можливості непроведення у Криму нелегітимного референдуму.

Клиха затримали в серпні 2014 року під час приватної поїздки у РФ. Він розповідав, що після затримання до нього застосовували тортури. За словами політв'язня, йому також внутрішньовенно вводили психотропні препарати.

У травні 2016 року суд у Грозному засудив Карпюка і Клиха, які нібито брали участь у Першій чеченській війні в 1995 році на боці чеченських повстанців, до 22,5 і 20 років позбавлення волі відповідно. Обидва українці всі обвинувачення категорично заперечують. За їхніми словами, вони ніколи не були в Чечні і не брали участі в бойових діях.

МЗС України неодноразово закликало Росію звільнити політв'язнів Карпюка і Клиха. У грудні 2017 року Росія відмовила в переданні їх Україні.

Наприкінці серпня 2019 року ЗМІ повідомляли, що Москва і Київ досягли попередньої домовленості про обмін утримуваними особами. "Коммерсантъ" писав, що приблизно 30 утримуваних у Росії українців може бути помилувано указом президента РФ Володимира Путіна в обмін на звільнення росіян, засуджених в Україні.

Колишній генпрокурор України Юрій Луценко припускав, що обмін відбудеться у форматі "35 на 35".

30 серпня в Офісі президента України повідомили, що процес обміну утримуваними особами триває.

Помічник президента України Андрій Єрмак 2 вересня підкреслив, що "є велика надія" на те, що обмін відбудеться найближчим часом. За інформацією "Інтерфаксу", обмін може відбутися 7 вересня.

5 вересня Путін заявив, що переговори про обмін утримуваними особами між Україною та РФ на фінальній стадії.