Путін заявив, що ситуацію в Сирії вдалося поліпшити завдяки Ердогану

Путін: Урегулювання серйозно просунулося
Фото: kremlin.ru

Завдяки позиції президента Туреччини Реджепа Ердогана, останнім часом по терористичних формуваннях у Сирії завдано значного удару, зазначив президент РФ Володимир Путін.

Останнім часом турецька сторона багато зробила для поліпшення ситуації в Сирії. Про це на зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом на полях саміту G20 у Гамбурзі заявив президент РФ Володимир Путін, слова якого передає сайт адміністрації російського президента.

"Значною мірою завдяки вашій позиції, пане президенте, вдалося суттєвим чином змінити на краще ситуацію в Сирії. І терористичним формуванням завдано значного удару протягом цього часу, і врегулювання серйозно просунулося", – сказав Путін.

Військовий конфлікт у Сирії триває з 2011 року. У бойових діях беруть участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди та інші сили. Значну частину держави контролюють бойовики ІДІЛ.

Туреччина проводила на півночі Сирії операцію "Щит Євфрату" з 24 серпня 2016 року до 30 березня 2017 року. У міноборони країни заявляли, що територію було звільнено від терористів ІДІЛ, туди повернулися мирні жителі.

2324 січня 2017 року в Астані вперше з початку військового конфлікту в Сирії представники уряду й опозиційних сил країни зустрілися за столом переговорів. Країни-гаранти Росія, Іран і Туреччина домовилися створити тристоронній механізм контролю за дотриманням режиму припинення вогню в Сирії та недопущення провокацій.

34 травня в Астані відбувався новий раунд переговорів, у підсумку якого було підписано спільний меморандум Росії, Ірану й Туреччини про створення чотирьох зон безпеки в Сирії.