Рада ухвалила закон про перезапуск НАЗК і скорочення держфінансування партій

У першому читанні законопроєкт про перезапуск НАЗК Верховна Рада ухвалила 11 вересня
Фото: rada.gov.ua

За законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції" в цілому проголосувало 237 депутатів Верховної Ради.

Верховна Рада 2 жовтня ухвалила у другому читанні й у цілому законопроєкт №1029 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції", передає кореспондент "ГОРДОН".

За документ із техніко-юридичними правками проголосувало 237 нардепів.

Законопроєкт 29 серпня подав до парламенту президент Володимир Зеленський і визначив його як невідкладний.

Закон передбачає, що керувати діяльністю Національного агентства з питань запобігання корупції буде одноосібно глава, якого призначає і звільняє Кабінет Міністрів. Зараз керівництво здійснюється колегіально, до керівного органу входить п'ятеро осіб.

Згідно із законом, главу агентства призначатимуть на чотири роки, одна й та сама людина не зможе обіймати цю посаду двічі поспіль. Глава агентства зможе призначити трьох заступників. За його рішенням може бути створено не більш ніж шість територіальних органів НАЗК.

Документ передбачає створення уповноважених підрозділів щодо запобігання та виявлення корупції в Офісі президента України, апараті Верховної Ради, секретаріаті Кабміну, апаратах Ради національної безпеки і оборони, Рахункової палати, Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, Конституційного Суду, Національного банку, апаратах та територіальних органах міністерств, на державних підприємствах, у місцевих радах, адміністраціях тощо.

Також у законі передбачено зміну переліку посадових осіб, які зобов'язані подавати електронні декларації, зокрема з нього вилучили громадських активістів-антикорупціонерів.

Крім того, за законом скорочено щорічне державне фінансування партій із 0,02 до 0,01 розміру мінімальної заробітної плати, помноженої на кількість виборців, які взяли участь у голосуванні в багатомандатному виборчому окрузі на останніх виборах народних депутатів. Також передбачено, що право на держфінансування матимуть партії, які на останніх парламентських виборах набрали не менш ніж 5% голосів у багатомандатному виборчому окрузі. Зараз фінансування отримують партії, які подолали 2-відсотковий поріг.

У першому читанні законопроєкт про перезапуск НАЗК Верховна Рада ухвалила 11 вересня.

Кабінет Міністрів створив Національне агентство з питань запобігання корупції в березні 2015 року. Агентство, зокрема, займається аналізом електронних декларацій про доходи державних службовців. Введення електронного декларування було однією з вимог Європейського союзу для реалізації безвізового режиму з Україною.

Тодішній глава представництва Європейського союзу в Україні Хюг Мінгареллі заявив у січні 2018 року, що НАЗК потрібно перезапустити, оскільки воно не в змозі виконувати покладені на нього функції.

23 березня 2017 року Верховна Рада проголосувала у другому читанні й у цілому за законопроєкт, який зобов'язав членів громадських організацій із 2018 року подавати електронні декларації. 27 березня президент України Петро Порошенко підписав зміни до закону про е-декларації. Вони набули чинності 30 березня 2017 року.

Цю норму критикували західні партнери України. У США запропонували відкликати "каральний закон", але Рада так і не скасувала його.

Конституційний Суд України 6 червня 2019 року визнав неконституційним запровадження електронного декларування для громадських активістів.