Рада ухвалила закон щодо протидії рейдерству земельних ділянок

Рада 5 грудня ухвалила в цілому законопроєкт №0858
Фото: rada.gov.ua

За закон "Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству" проголосувало 362 депутати Верховної Ради.

Верховна Рада 5 грудня ухвалила в цілому законопроєкт №0858 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству", передає кореспондент "ГОРДОН".

За закон про протидію рейдерству земельних ділянок проголосувало 362 народні депутати.

Документ передбачає, що власник земельної ділянки в односторонньому порядку може вимагати нотаріального засвідчення договору оренди, а також скасувати таку вимогу (крім випадків, коли угоду потрібно нотаріально засвідчити).

Згідно із законом, земельна ділянка припиняє існування як об'єкт цивільних прав, а її державну реєстрацію скасовують у разі поділу або об'єднання земельних ділянок, скасування держреєстрації земельної ділянки на підставі судового рішення, а також якщо речове право на земельну ділянку, зареєстровану в Державному земельному кадастрі, не було зареєстровано протягом року з вини заявника.

Ухвалення судом рішення про скасування державної реєстрації ділянки допустимо тільки з одночасним припиненням таким рішенням усіх прав, зареєстрованих щодо ділянки.

Крім того, орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності, передані в оренду на земельних торгах, не можна зменшити за згодою сторін протягом строку дії договору оренди, а також у разі його відновлення.

11 листопада прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що ухвалення законопроєкту №0858 є важливим для відкриття ринку землі, оскільки документ "урегульовує певні відносини і вдосконалює процедури з протидії рейдерству в земельних питаннях".