Раді пропонують засекретити декларації про доходи групи силовиків

Запропоновано останню декларацію, яку подала особа, уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зберігати 15 років, а не безстроково

Скріншот: 112 Україна / YouTube

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, що дозволяє групі співробітників українських силових відомств подавати декларації в паперовому вигляді. Передбачено, що у відкритому доступі їх не публікуватимуть.

1 жовтня у Верховній Раді зареєстрували законопроект №9148, яким запропоновано засекретити декларації групи співробітників українських силових відомств.

Документом передбачено, що кадровий склад Служби зовнішньої розвідки України, розвідувальних органів Міністерства оборони і Держприкордонслужби (ДПСУ), а також негласні штатні співробітники Національної поліції, Державного бюро розслідувань, Служби безпеки, ДПТС, Управління державної охорони, органу доходів і зборів, органів і установ виконання покарань та слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України, Національного антикорупційного бюро, що здійснюють оперативно-розшукову або контррозвідувальну діяльність, заповнюють і подають декларації у паперовому вигляді. Те саме стосується і претендентів на відповідні посади.

"Форма паперової декларації визначається Національним агентством [з питань запобігання корупції]. Порядок зберігання цих декларацій та доступу до них визначається зазначеними органами", – ідеться в законопроекті.

Також зауважено, що декларацій цих осіб у відкритому доступі не публікуватимуть.

Відповідно до законопроекту, вони подають їх "у такий спосіб, який унеможливлює розкриття їх належності до вказаних органів у порядку, визначеному кожним зазначеним органом окремо" за погодженням із НАЗК. Це положення не поширюється на посадовців Служби безпеки України, яких призначають і звільняють актами президента України, які не є державною таємницею.

Запропоновано також останню декларацію, яку подала особа, уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зберігати 15 років, а не безстроково.

Уведення електронного декларування було однією з вимог Європейського союзу для реалізації безвізового режиму з Україною. За недостовірні відомості в е-деклараціях чиновника може бути оштрафовано на суму від 17 до 51 тис. грн або засуджено до двох років позбавлення волі.

У жовтні 2016 року СБУ заявила про неможливість надати е-декларації свого керівництва широкій громадськості. У відомстві зазначили, що такі декларації можуть бути доступні лише співробітникам НАЗК. Голова СБУ Василь Грицак наголошував, що для співробітників відомства передбачено особливий порядок подання декларацій.

У жовтні 2017-го Окружний адмінсуд Києва відмовив Центру протидії корупції в задоволенні позову про оприлюднення декларацій голови та посадовців спецслужби.