Радуцький: Думаю, не буде соцвибуху, якщо ми додамо ще одну акцизну марку на алкоголь і тютюнові вироби – ці гроші підуть тільки на медицину

Радуцький: Сьогодні алкогольна продукція в Україні одна з найдешевших у світі
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Нардеп від "Слуги народу", радник президента України з питань охорони здоров'я, засновник клініки "Борис" Михайло Радуцький в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону сказав, що медицина – "це святе", і країна має виділяти на неї 5% ВВП, як це прописано в законодавстві.

Сьогоднішній бюджет України – рівно половина від того, що треба для розвитку країни. Про це заявив у спеціальному проєкті засновника видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона й телеканала "Наш" народний депутат від "Слуги народу", радник президента з питань охорони здоров'я та засновник клініки "Борис" Михайло Радуцький.

"У нас у законі України про бюджет написано [що на медицину необхідно виділяти] 5% ВВП, але нам чомусь дали трохи більше ніж 3,5%. Панове, ви ж маєте доплатити... Так, розуміємо, війна; напевно, були якісь невідкладні платежі... Але це ж медицина, це святе – поверніть. Друга. Правильні умови господарювання. Є дуже багато речей, до яких можна ставитися інакше: зміни в первинному ринку, якщо системно запрацює вторинка і третій рівень надання допомоги, то гроші витрачатимуть трохи раціональніше. Це дасть можливість цими ж грошима трохи більше собі дозволити", – сказав він.

За словами Радуцького, на сьогодні 60% ринку алкоголю залишається в тіні.

"Ринок у тіні не тому, що виробники алкогольної продукції такі гади, просто в нас є організація під назвою "Укрспирт". Це монстр, державний монополіст, який, окрім як корупцією та відкатами, нічим не займається. Він продає квоти на спирт за великі "підстольні" гроші. Ми запитуємо в горілчаників: якщо ми ліквідуємо "Укрспирт", ви вийдете працювати в білу? Вони кажуть: так, звичайно, нам це цікаво. Сьогодні алкогольна продукція в Україні одна з найдешевших у світі. І, я думаю, не буде соціального вибуху, якщо ми додамо ще одну акцизну марку на алкоголь, на якій стоятиме червоний хрестик: ці гроші будуть іти тільки на медицину. Ще один спосіб наповнення бюджету: президент не чекав нової Верховної Ради, нового Кабміну – одним рухом закінчив контрабанду сигарет в Україні", – додав він.

Радуцький: Очолити системні зміни в медицині президент доручив мені. Читайте повний текст інтерв'ю

Радуцький пройшов у Верховну Раду IX скликання під 18-м номером списку партії "Слуга народу" й очолив комітет Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.