Рябошапка: Не знаю, який перехідний період в Авакова і наскільки він може затягнутися

Рябошапка сказав, що його пріоритетом є розкриття злочинів, "вчинених елітою"
Фото: rbc.ua

Генпрокурор України Руслан Рябошапка сказав, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков телефонує йому і звертає увагу на "пріоритетні справи".

Генеральний прокурор України Руслан Рябошака вважає, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не буде політично перешкоджати розслідуванню якихось справ. Таку думку він висловив в інтерв'ю "РБК-Україна", опублікованому 9 вересня.

Журналіст назвав Авакова "міністром перехідного періоду", на що Рябошапка відповів: "Не знаю, який перехідний період в Арсена Борисовича і наскільки він може затягнутися".

"За великим рахунком, мені потрібен для співпраці не стільки міністр, скільки керівник Національної поліції. Тому що вона є органом досудового слідства і бере участь у великій кількості кримінальних проваджень. Для мене більш важлива співпраця власне з Нацполіцією, а не міністром. Я не думаю, що міністр буде політично перешкоджати розслідуванню якихось справ. У принципі, Генеральна прокуратура має можливість бачити будь-які втручання або перешкоджання й реагувати на це. Поки в мене таких ризиків не було, навпаки, Аваков сам дзвонить і звертає увагу на пріоритетні справи, з перших днів, коли я зайшов в офіс", – розповів генпрокурор.

Він зазначив, що говорив з Аваковим про вбивство журналіста Павла Шеремета.

"Інша справа пов'язана з Одесою. Не буду розкривати деталі, але вона теж резонансна і на слуху. Можна виділити кілька категорій резонансних справ. Очевидно, це ті, про які найчастіше питаєте ви як представники медіа. Оскільки ви у своєму роді є транслятором думок суспільства, тих справ, які хвилюють суспільство. Справи, пов'язані з розслідуванням злочинів, скоєних на Майдані, і те, що було після Майдану. Очевидно, що це справи, пов'язані з національною безпекою й обороною. Країна фактично у стані війни, в той же час існувала ситуація з "Укроборонпромом", – додав Рябошапка.

Генпрокурор сказав, що його пріоритетом є розкриття злочинів, "вчинених елітою".

"У тому числі корупція, повернення в бюджет держави вкрадених активів. Це банки, які грабувалися й активи з яких виводилися. Це державні підприємства, які грабувалися останнім часом. У цих справах не просто особа повинна бути засуджена, але також гроші повинні бути знайдені й повернені. Це, напевно, найважливіша ділянка – повернути гроші", – додав Рябошапка.

29 серпня президент України Володимир Зеленський призначив Рябошапку генеральним прокурором України.

Цього самого дня Верховна Рада, затверджуючи склад нового Кабміну, залишила Авакова на посаді глави МВС. Голова парламентської фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія заявляв, що Аваков залишатиметься на цій посаді як "перехідний" міністр упродовж пів року, писало агентство "Укрінформ".