Рябошапка про справу Гандзюк: Ми обов'язково повинні дати відповіді. По можливості – у короткі терміни

Гандзюк померла 4 листопада 2018 року
Фото: Хто замовив Катю Гандзюк? / Facebook

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка назвав справу про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк "однією із пріоритетних".

Правоохоронці мають відповісти на всі запитання у справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк, які цікавлять суспільство. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна", опублікованому 9 вересня, заявив генпрокурор Руслан Рябошапка.

На запитання "Попереднього генпрокурора Юрія Луценка звинувачували в тому, що він "зливає" справу про вбивство Гандзюк. Ви плануєте залучити до відповідальності замовників, і чи будуть переглянуті терміни виконавцям?" Рябошапка відповів: "Це одна із пріоритетних справ".

"Ми на неї обов'язково повинні дати відповіді, які цікавлять суспільство. По можливості – у короткі терміни", – сказав він.

Гандзюк облили сірчаною кислотою вранці 31 липня 2018 року біля під'їзду її будинку в Херсоні. Вона дістала хімічні опіки 30% тіла, кислота потрапила на спину, голову, руку, а також в око. 4 листопада активістка померла.

У справі про напад на активістку заарештували шістьох осіб. На початку червня 2019 року п'ятьом виконавцям злочину (усі вони – учасники АТО) після угоди зі слідством ухвалили обвинувальні вироки. Їх засудили на строк від трьох до шести з половиною років позбавлення волі. Микита Грабчук, який облив Гандзюк кислотою, дістав шість років. Шостим є експомічник колишнього нардепа від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука Ігор Павловський, його вважали організатором убивства. Пізніше дії Павловського перекваліфікували на "приховування злочину". 5 серпня стало відомо, що Генеральна прокуратура затвердила з ним угоду. Підозрюваний перебуває на волі.

Підозрюваного в організації вбивства активістки Олексія Левіна заочно заарештовано, за попередньою інформацією, він переховується в Домініканській Республіці.

Замовником нападу, на думку правоохоронців, був голова Херсонської облради Владислав Мангер. За даними Генпрокуратури, він частково оплатив злочин. У тексті підозри Мангеру йдеться, що мотивом нападу на активістку була "особиста неприязнь" до неї у зв'язку з активною громадською діяльністю, яка могла підірвати його політичну й ділову репутацію. Мангер перебуває на волі.

Батько і друзі активістки вважають, що, крім Мангера, замовниками нападу можуть бути колишній голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і його ексзаступник Євген Рищук.

Мангер, Рищук і Гордєєв заперечують свою причетність до злочину.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков 4 липня заявляв, що у справі про вбивство Гандзюк можуть з'явитися нові підозрювані.