Родичі полонених моряків повертаються додому з Києва – батько Сороки

Віктор Сорока: Батькам сказали, що процес іде, але треба ще трохи почекати. Найближчим часом нам перетелефонують і скажуть
Фото: Віктор Сорока / Facebook

Причетні до процесу обміну утримуваними особами повідомили батькам українських військовополонених моряків у Києві, що це питання, ймовірно, буде вирішено наступного тижня – після того, як президент Володимир Зеленський помилує засуджених в Україні росіян зі списку на обмін. Про це розповів батько українського моряка Василя Сороки Віктор.

Родичі українських військовополонених моряків повертаються додому з Києва без дітей. Про це 30 серпня "Громадському" повідомив батько Василя Сороки Віктор.

За словами Сороки, у столиці з ними говорили особи, які мають стосунок до процесу обміну. Ті повідомили родичам військовополонених, що переговори ще тривають і питання обміну, ймовірно, буде вирішено наступного тижня.

"Батькам сказали, що процес іде, але треба ще трохи почекати. Найближчим часом нам перетелефонують і скажуть. Ще питання вперлося в те, що президент має помилувати тих, хто в наших тюрмах сидить. От як буде інформація на сайті президента, що їх помилували, то вже буде відомо час. Тоді – день-два", – сказав батько українського моряка.

РБК із посиланням на власні джерела, ознайомлені з перебігом переговорів, заявило, що Москва і Київ досягли попередньої домовленості про обмін 33 українців на 33 росіян. Агентство зазначає, що для проведення переговорів про обмін у Москву прибула уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 23 серпня до Києва приїжджала російська омбудсменка Тетяна Москалькова.

"Коммерсантъ" писав, що приблизно 30 утримуваних у Росії українських політв'язнів, серед яких захоплені в листопаді 2018 року моряки і засуджений до 20 років колонії режисер Олег Сенцов, можуть помилувати указом президента РФ Володимира Путіна в обмін на звільнення росіян, засуджених в Україні.

Уранці 30 серпня рідні одного з українських військовополонених моряків повідомили "Крим.Реалії", що всі 24 моряки вже перебувають у Києві, але поки невідомо, де саме. Після цього вони виїхали у столицю і чекали синів в аеропорту.

30 серпня у СБУ заявили, що процес переговорів щодо обміну утримуваними особами триває.

Адвокат кількох утримуваних росіян Валентин Рибін заявив, що обмін може відбутися 3 вересня. За інформацією The Newsroom, це може статися в період із 2-го до 12 вересня.

Як пише The Insider, Росія висунула вимогу занести до списку для обміну колишнього начальника "бригади протиповітряної оборони ДНР" Володимира Цемаха, який, імовірно, причетний до катастрофи МН17. За даними видання, обмін може не відбутися, якщо його не занесуть до переліку.