Роль Громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів є спірною – звіт GRECO

Поточний склад Громадської ради доброчесності було затверджено у листопаді 2016 року

Фото: grd.gov.ua

У перехідний період залучення громадськості до формування суддівської системи може мати свої переваги, але наслідком може стати порушення принципу незалежності судової влади, ідеться у звіті Групи держав з боротьби з корупцією Ради Європи.

На думку експертів GRECO, роль Громадської ради доброчесності, створеної в листопаді 2016 року при Вищій кваліфікаційній комісії суддів, є спірною. Про це йдеться у звіті організації "Група держав з боротьби з корупцією" Ради Європи "Запобігання корупції серед народних депутатів, суддів і прокурорів".

Звіт було ухвалено на 76-му пленарному засіданні GRECO в Страсбурзі. 

Експерти зазначили, що в перехідний період залучення громадськості до формування суддівської системи може мати свої переваги, але наслідком може стати порушення принципу незалежності судової влади.

"Існує думка, що дійсні члени Громадської ради доброчесності вбачають свою роль у перевірці процедури, яку проводить Вища кваліфікаційна комісія суддів. У той час як насправді їхня функція полягає лише в наданні допомоги ВККС із відбором кандидатів", – ідеться в доповіді.

Рекомендують більш чітко визначити завдання і повноваження ради, а також забезпечити, щоб її склад відображав різноманітність суспільства. Крім того, експерти вказують на необхідність увести більш жорсткий механізм контролю за конфліктами інтересів.

Відповідно до ст. 87 закону України "Про судоустрій і статус суддів", Громадська рада доброчесності була утворена з метою сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів України в установленні відповідності судді чи кандидата на посаду судді критеріям професійної етики та доброчесності. Рада складається з 20 членів, до неї можуть входити представники правозахисних громадських об’єднань, науковці-правники, адвокати, журналісти. Поточний склад ради було затверджено 11 листопада 2016 року.

27 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів України визначила переможців конкурсу на 120 посад суддів нового Верховного Суду. У ВККС повідомили, що учасники конкурсу пройшли професійні і психологічні тести, перевірки Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції та Громадської ради доброчесності.

Після оголошення результатів конкурсу Громадська рада доброчесності опублікувала звернення до президента України, у якому наголосила, що до прохідної частини рейтингу потрапили кандидати, що не відповідають критеріям доброчесності та професійної етики. Деякі з них мають "стійкі зв’язки" з окупованими територіями, ведуть стиль життя, невідповідний задекларованим доходам, політично залежні, зазначили в раді. "Існує серйозна загроза, що ці кандидати стануть суддями нового Верховного Суду. Це зруйнує авторитет нового суду й нівелює всю судову реформу", – уважають автори звернення.

Посольство США в Україні також заявило, що доброчесність деяких кандидатів, які пройшли у Верховний Суд, викликає сумніви. Водночас спецпредставник генсека Ради Європи Режі Брійя зазначив, що ВККС дотримувалася принципів відкритості та публічності під час проведення конкурсу.

Секретар кваліфікаційної палати ВККС Станіслав Щотка заявив, що кількість кандидатів без суддівського досвіду у Верховному Суді України може бути вищою, ніж в інших країнах. За його словами, кандидати, стосовно яких Громадська рада доброчесності дала негативні висновки, підтвердили здатність здійснювати правосуддя.