Росія досі не визначила своїх представників на тристоронню зустріч щодо питань транзиту газу – Коболєв

Коболєв сумнівається, що транзит російського газу через Україну триватиме після початку постачань через "Північний потік – 2"
Фото: ЕРА

Єврокомісія запропонувала 16 вересня провести переговори у форматі ЄС – Україна – Росія про транзит газу після 1 січня 2020 року. За словами голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, російська сторона досі не підтвердила своєї участі в зустрічі.

НАК "Нафтогаз України" не одержувала гарантій російської сторони про продовження транзиту газу в Європу через Україну, черговий раунд тристоронніх консультацій у форматі Євросоюз – Україна – РФ під питанням. Про це в інтерв'ю німецькому виданню Handelsblatt, яке вийшло 1 серпня, сказав голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

4 липня єврокомісар із питань енергії Марош Шефчович стверджував, що тристоронні переговори відбудуться у вересні. Російське видання "Ведомости" писало, що Єврокомісія запропонувала 16 вересня як дату консультацій.

Коболєв заявив, що російські чиновники не приїхали у Брюссель для технічної підготовки до тристоронньої зустрічі і що Москва не підтверджує дати зустрічі.

Відповідаючи на запитання, чи буде Росія транспортувати газ у Європу через Україну після введення в експлуатацію "Північного потоку – 2", топменеджер "Нафтогазу" зазначив, що відчуває "великі сумніви стосовно цього".

Обіцянки канцлерки Німеччини Ангели Меркель дати добро на запуск "Північного потоку – 2" тільки у разі, якщо паралельно буде забезпечено транзит газу через Україну, не переконують Київ, сказав Коболєв. За його словами, "обіцяти – це одне, стримати обіцянку – зовсім інше".

Він уточнив, що Україна може втратити до $3 млрд доходів від транзиту газу на рік.

21 січня 2019 року у Брюсселі відбувалися тристоронні переговори України, Росії та Єврокомісії про продовження транзиту російського газу через українську газотранспортну систему. На переговорах обговорювали перспективи транзиту російського газу в Європу через Україну після 2019 року, коли спливає чинний транзитний контракт.

Новий раунд переговорів мав відбутися у травні, проте потім у російському уряді повідомили, що він може відбутися не раніше від осені 2019 року.

У "Нафтогазі" заявляли, що Україні потрібно готуватися до повного припинення транзиту російського газу.