Російський проєкт резолюції Генасамблеї ООН, яка може скасувати санкції, не буде ухвалено – Кулеба

Кулеба зазначив, що Україна й надалі блокуватиме зусилля Росії зруйнувати санкційний режим
Фото: Dmytro Kuleba / Facebook

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, у російському проєкті резолюції Генасамблеї ООН є багато правильних речей і одна маніпуляція, яка може запустити процес скасування міжнародних санкцій.

Україна першою з держав – членів ООН перервала процедуру замовчування щодо ініційованого Росією проєкту резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Декларація солідарності Об'єднаних Націй перед викликами, створеними коронавірусом-2019 (COVID-19)". Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Facebook.

"У тексті за цією шляхетною назвою [резолюції] є багато правильних речей і одна маніпуляція, що може мати стратегічні руйнівні наслідки для системи міжнародної безпеки – запуск процесу скасування міжнародних санкцій", – зазначив Кулеба.

Він додав, що російську резолюцію не буде ухвалено й Україна і надалі блокуватиме зусилля Росії зруйнувати санкційний режим.

Інших деталей про резолюцію Кулеба не надав.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця в коментарі "Укрінформу" навів низку ґрунтовних причин, чому російська ініціатива виходила за межі міжнародних норм.

"По-перше, зняття торгових бар'єрів і заходів економічного захисту мають обговорювати у спеціалізованій установі ООН – Всесвітній торговельній організації, а не на полях Генасамблеї", – зазначив Кислиця.

По-друге, за його словами, запропонований росіянами пункт про скасування санкцій "руйнує логіку відповідальності за грубі порушення Статуту ООН", а також інших норм міжнародного права.

Кислиця також назвав ініціативу Росії класичним прикладом пропагандистського прикриття власної агресивної зовнішньої політики.

25 березня Кулеба в телефонній розмові з главою МЗС Єппе Кофодом заявив, що Росія намагається маніпулювати пандемією і закликати до зняття санкцій під прикриттям гуманітарних міркувань.

26 березня президент Росії Володимир Путін запропонував ввести мораторій на економічні санкції в межах боротьби з пандемією коронавірусу у світі.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса станом на 2 квітня, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 998 тис., із них понад 208 тис. одужало, а 51 535 осіб померли.