Саакашвілі повернувся в Україну, Зеленський подав у Раду законопроект про імпічмент. Головне за день

Саакашвілі повернувся в Україну наступного дня після повернення громадянства
Фото: EPA

"ГОРДОН" подає огляд основних подій середи, 29 травня.

Повернення екс-президента

Колишній президент Грузії, екс-голова Одеської облдержадміністрації Михайло Саакашвілі прибув до Києва рейсом із Варшави. В аеропорту політик, якому повернули українське громадянство, заявив про готовність допомагати новому українському президенту Володимирові Зеленському, але не став говорити про свої політичні перспективи.

Тендер щодо "Межигір'я"

Підприємство "Скомпані" обрано управителем резиденції "Межигір'я" за підсумками тендера, проведеного Національним агентством із питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Керівником "Скомпані" є Олексій Вороненко, екс-помічник нардепа Євгенія Мураєва і частий гість телешоу на телеканалі NewsOne.

Перший кандидат

Першим кандидатом у народні депутати на виборах 2019 року зареєстровано Володимира Пригладя, який вирішив балотуватися на одномандатному окрузі №214 (місто Київ) як самовисуванець.

Перший візит

Президент України Володимир Зеленський 4–5 червня відвідає Брюссель, де зустрінеться з президентом Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером, президентом Європейської ради Дональдом Туском, генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та іншими високопосадовцями.

Проект закону про імпічмент

Зеленський передав до Верховної Ради проект закону про особливості процедури усунення президента України від влади. Разом із законопроектом про імпічмент глава держави передав до парламенту звернення з проханням узяти до уваги законопроект про скасування депутатської недоторканності.

Гелетея звільнили

Валерія Гелетея звільнили з посади начальника Управління державної охорони. Цю посаду, згідно з указом президента Володимира Зеленського, обійме учасник боїв за донецький аеропорт Олексій Оцерклевич.

Інцидент на шахті

На шахті "Лісова" державної компанії "Львіввугілля" внаслідок обвалу загинуло двоє шахтарів.