Саакашвілі: У Трампа – величезна кількість клопотів, зокрема особистих, аби займатися ще й моїм громадянством

Саакашвілі: Було дуже багато слів підтримки на мою адресу з боку різних політиків
Фото: EPA

Колишній президент Грузії, екс-голова Одеської облдержадміністрації Михайло Саакашвілі в інтерв'ю головному редакторові видання "ГОРДОН" Олесі Бацман заявив, що багато різних політиків підтримало його через втрату українського громадянства. Він пояснив відсутність реакції президента США Дональда Трампа та його адміністрації заклопотаністю глави американської держави.

Президент США Дональд Трамп ніяк не відреагував на втрату українського громадянства колишнім президентом Грузії, екс-головою Одеської облдержадміністрації Михайлом Саакашвілі, оскільки в нього "величезна кількість клопотів". Таку думку Саакашвілі висловив в ефірі авторської програми головного редактора видання "ГОРДОН" Олесі Бацман "Бацман LIVE" на телеканалі NewsOne.

"Я думаю, що у президента Трампа є величезна кількість клопотів, зокрема своїх особистих, аби займатися ще й моїми. До того ж було дуже багато слів підтримки на мою адресу з боку різних політиків. Учора–позавчора я в кулуарах Європарламенту зустрічався з лідерами фракцій, із координатором закордонних справ, із людьми, які займаються нашим регіоном, і величезна кількість парламентаріїв (це мене дуже зворушило) підходили до мене й казали, що "ми повністю на вашому боці", що вони обурені", – зазначив Саакашвілі.

Він додав, що це "тільки початок".

Політик сказав, що коли дізнався про втрату громадянства, не намагався зв'язатися із Трампом або його оточенням.

"Я відразу поїхав у аеропорт, сів у літак і полетів, тому що жоден Дональд Трамп не допоміг би, якби вони там закрили мене якимись юридичними механізмами, щоб я не зміг перетнути кордон, тому мені тоді було не до Трампа. Мені було потрібно терміново повертатися до Європи, що я і зробив", – заявив він.

Саакашвілі: Я не бажаю Порошенку ув'язнення, та якщо він викраде мене й передасть до Грузії, сам себе на це прирече. Повний текст інтерв'ю.

26 липня, коли політик перебував у США, Державна міграційна служба України повідомила, що президент Петро Порошенко видав указ про втрату українського громадянства Саакашвілі через неправдиві дані, які той надав для набуття громадянства. Зокрема, не поінформував, що на території Грузії його заочно заарештували.

1 серпня Саакашвілі заявив, що сподівається на порядність українських громадян, які не допустять його екстрадиції до Грузії, якщо він повернеться до України. За словами політика, він готовий обстоювати своє українське громадянство в суді й не проситиме притулку у США.

У серпні–вересні Саакашвілі, використовуючи український паспорт, побував у Польщі, Литві, Данії та Швейцарії.

У Держприкордонслужбі заявляли, що на українському кордоні в Саакашвілі вилучать паспорт громадянина України, а його самого не впустять до країни.

За словами колишнього глави Одеської області, він повернеться до України 10 вересня через пункт пропуску "Краковець".