Садовий заявив, що міськрада заборонила будувати звалище в межах Львова

Садовий: Нас фактично хотіли змусити відмовитися від проекту будівництва першого в Україні сучасного сміттєпереробного заводу
Фото: city-adm.lviv.ua

Львівська міськрада відмовилася від передання назавжди Львівській облдержадміністрації права укладати від імені міста угоди на вивезення сміття, розповів мер Львова Андрій Садовий.

Протягом двох років із бюджету Львова до бюджету Львівської облдержадміністрації має бути сплачено 600 млн грн. Водночас Львівська ОДА бере на себе відповідальність за ситуацію зі сміттям у місті. Про це сказав у відеозверненні мер Львова Андрій Садовий, передає прес-служба Львівської міськради.

Він нагадав, що відповідальність за ситуацію зі сміттям у Львові 29 червня взяла на себе Львівська ОДА.

Водночас, за словами Садового, міськрада відмовилася від передання ОДА назавжди права укладати від імені міста угоди на вивезення сміття.

"Такою вимогою нас фактично хотіли змусити відмовитися від проекту будівництва першого в Україні сучасного сміттєпереробного заводу", – сказав мер.

Він також запевнив мешканців сіл Муроване та Сороки Львівські, що на їхніх територіях сміттєвих полігонів облаштовувати не будуть.

"В ухвалі міської ради чітко прописана заборона на облаштування сміттєзвалища в межах міста та на території ТЕЦ-2, як це пропонували урядові та обласні чиновники", – заявив він.

Колапс системи утилізації сміття у Львові почався після пожежі на сміттєзвалищі в селі Великі Грибовичі Жовківського району Львівської області 30 травня 2016 року. 2 червня сільрада Великих Грибовичів ухвалила рішення назавжди закрити звалище.

12 червня 2017 року міська комісія Львова звернулася до Кабінету Міністрів із проханням оголосити місто зоною надзвичайної екологічної ситуації, повідомив мер Львова Андрій Садовий. У відповідь на це прем'єр-міністр України Володимир Гройсман порадив Садовому "не шукати крайніх" у розв'язанні проблеми зі сміттям.

Садовий висунув Гройсману шість вимог, які той має прийняти для розв'язання проблеми з вивезенням сміття в місті. Прем'єр-міністр зазначив, що у Львова є кошти на депозиті й на них можна побудувати "золотий сміттєвий полігон".

22 червня Львівська обласна державна адміністрація попросила Львівську міську раду передати їй повноваження з вивезення сміття з міста. Повідомляли, що ОДА готова протягом 20 днів очистити Львів від сміття, а також вивозити сміття на постійній основі.

26 червня Садовий поінформував, що сміття зі Львова почали приймати на свої полігони вісім міст Львівської області. Щодня з міста вивозять 640–680 тонн сміття.