"Самопоміч" внесла подання до Конституційного Суду щодо закону про особливий статус Донбасу

Наступний парламент може бути не спроможний протистояти особливому статусу Донбасу, зазначили в партії
Фото: radiosvoboda.org

У своєму поданні нардепи заявили, що закони про особливий статус Донбасу і про амністію порушують 26 статей Конституції України.

Фракція "Самопоміч" зібрала 53 підписи народних депутатів і 19 липня внесла подання до Конституційного Суду про визнання неконституційними законів про особливий статус Донбасу і про амністію для колабораціоністів та найманців, повідомляє пресслужба політсили. Для розгляду в КСУ подання має підписати щонайменше 45 нардепів.

Закони ухвалив парламент попереднього скликання у вересні 2014 року, ініціатором став президент України Петро Порошенко.

"Це було зроблено на виконання угоди з дияволом – Мінських угод. І з порушенням закону – за закритими дверима і з виключеним табло в залі парламенту, – заявила віцеспікерка парламенту Оксана Сироїд. – Ми розуміємо, що наступний парламент може бути не спроможний протистояти особливому статусу так, як протистояла "Самопоміч" його закріпленню в Конституції. Тому ми звертаємося до Конституційного Суду, щоб ці закони визнати неконституційними і скасувати їх".

У своєму поданні депутати зазначають, що закони порушують 26 статей Конституції України та найбільшу загрозу становлять принципам незалежності, суверенітету, унітарності, а також праву на місцеве самоврядування.

Закон про особливий статус Донбасу діє з 18 жовтня 2014 року, проте чинності набула тільки його перша стаття. Інші статті закону не діють: про амністію та недопущення кримінального переслідування учасників подій на Донбасі; про право мовного самовизначення жителів Донбасу та можливості використання російської мови в органах державної влади і місцевого самоврядування; про участь органів місцевого самоврядування у призначенні керівників органів прокуратури і судів; про можливість укладення з органами місцевого самоврядування угод про економічний, соціальний і культурний розвиток окремих районів; про особливу державну підтримку з відновлення промисловості та інфраструктури; розвиток транскордонного співробітництва окремих районів із Росією; про створення загонів народної міліції в окремих районах тощо.

Законом визначено, що ці положення почнуть діяти з дня набуття повноважень органами місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу, обраних на позачергових виборах, проведених згідно із законодавством України. Дію документа регулярно продовжують, востаннє Рада зробила це 4 жовтня 2018 року – до 31 грудня 2019-го. Фракція "Самопомочі" голосувала проти продовження дії закону.