САП відкрила кримінальне провадження проти НАБУ за розголошення даних досудового розслідування

САП відкрила справу проти НАБУ
Фото: The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine / Flickr

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі "стурбовані систематичним розголошенням відомостей", які є таємницею досудового розслідування Національного антикорупційного бюро України.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура 31 липня відкрила кримінальне провадження щодо працівників Національного антикорупційного бюро за розголошення даних досудового розслідування. Про це прес-служба САП повідомила у Facebook.

У прокуратурі заявили, що "стурбовані систематичним розголошенням відомостей, які становлять таємницю досудового розслідування НАБУ".

"На даний час встановлені непоодинокі факти передання інформації, у тому числі і службових документів працівниками НАБУ третім особам. Зокрема, одним із народних депутатів України у засобах масової інформації та соціальних мережах нещодавно поширено спотворену інформацію щодо ходу та результатів досудового розслідування окремих кримінальних проваджень. Висвітлюючи такі дані, народний депутат України підтверджує власну обізнаність витягами зі службових документів НАБУ", – заявили в САП.

Як стверджують у прокуратурі, документи містили інформацію про осіб – суб'єктів господарювання, які можуть бути причетними до низки злочинів і "відпрацьовуються у межах проведення слідчих дій та міжнародно-правової допомоги", а також іншу інформацію, що є таємницею слідства.

"Аналогічні випадки здійснюються систематично та стосуються низки досудових розслідувань НАБУ. Характер оприлюдненої інформації свідчить про те, що відповідний народний депутат України отримує відомості, які становлять таємницю досудового розслідування безпосередньо від службових осіб НАБУ ще на стадії погодження відповідних процесуальних рішень. Зокрема, за наслідками однієї із публікацій підозрюваній особі стало відомо про те, що до нього вирішується питання стосовно повідомлення про підозру ще до фактичного прийняття такого рішення, унаслідок чого така особа покинула територію України з метою уникнення кримінальної відповідальності", – заявили в САП.

Прокуратура внесла інформацію про розголошення даних досудового розслідування в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ч. 2 ст. 387 Кримінального кодексу України. Розслідування проведуть співробітники управління внутрішнього контролю НАБУ.

Ім'я нардепа та відомості, які він розголосив, у САП не вказали.