Савченко відмовилася від перевірки на поліграфі, поки не узгодить список запитань – НДІ судекспертиз

У КНДІСЕ були готові перевірити Савченко на поліграфі
Фото: kndise.gov.ua

Запитання, які підготувала для перевірки на поліграфі позафракційний нардеп Надія Савченко, не відповідали змісту постанови про призначення судово-психологічної експертизи, зазначив завідувач відділу психологічних досліджень Київського НДІ судових експертиз Юрій Ірхін.

Позафракційний народний депутат Надія Савченко відмовилася проходити перевірку на поліграфі після того, як побачила запитання. Про це повідомив голова комісії експертів, завідувач відділу психологічних досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Юрій Ірхін.

"Проведення експертизи 24 липня 2018 року – виключно бажання Надії Савченко, вона була запроваджена за її особистим клопотанням. Вона власноруч написала перелік запитань, які її цікавили. Але сьогодні вже після прибуття в інститут на дослідження з'ясувалося, що запитання не відповідали змісту постанови про призначення судово-психологічної експертизи. Надія Савченко відмовилася від проходження дослідження до того моменту, поки нею не буде з′ясовано і погоджено повний перелік запитань, які вона хоче винести на дослідження", – сказав він.

Ірхін повідомив, що комісія експертів КНДІСЕ на момент прибуття Савченко перебувала в повному складі і була готова до роботи з поліграфом.

В інституті наголосили, що постанова запитань, їх тлумачення і зміст не входять до компетенції судових експертів.

"Зазначимо, що участь адвоката у проведенні судово-експертних досліджень є компетенцією виключно замовника експертизи, тобто слідчий приймає рішення щодо доцільності участі адвоката", – ідеться в повідомленні НДІ.

24 липня сестра Надії Савченко Віра заявила, що нардеп відмовилася від перевірки на поліграфі, оскільки запитання були "викривлені і з відтінком вини". Віра Савченко також додала, що на перевірку не допустили адвокатів її сестри.

22 березня Верховна Рада позбавила нардепа Савченко недоторканності і дала дозвіл на її затримання й арешт. 23 березня суд заарештував депутата без права застави. 13 липня запобіжний захід продовжили ще на два місяці.

Савченко підозрюють у підготовці терористичного акту, змові з метою насильницького повалення конституційного ладу, підготовці до посягання на життя державних діячів.

Генпрокурор України Юрій Луценко стверджував, що нардеп і глава "Офіцерського корпусу" Володимир Рубан планували "широкомасштабні терористичні атаки" в центрі Києва. Із цією метою вони нібито домовилися про постачання зброї з ватажком бойовиків "ДНР" Олександром Захарченком.

13 квітня адвокат Савченко повідомив, що нардеп почала проходити перевірку на поліграфі, однак допит зупинили через стан її здоров'я.

4 червня СБУ заявила, що перевірка на поліграфі Савченко підтвердила її наміри повалити владу в Україні насильницьким шляхом.

5 червня адвокат нардепа Костянтин Глоба повідомив, що захист Савченко звернувся з клопотанням про проведення нової перевірки на поліграфі.