Сенатори США виступили проти призначення Прокопчука главою Інтерполу

Група американських сенаторів виступає проти обрання Прокопчука на посаду глави Інтерполу
Фото: INTERPOL / Twitter

У разі обрання росіянина Олександра Прокопчука главою Інтерполу він і далі зловживатиме запитами про розшук і блокуватиме зусилля, спрямовані на змістовну реформу організації, ідеться в заяві американських сенаторів.

Двопартійна група сенаторів, які входять до Гельсінської комісії США, закликала адміністрацію США і членів Генасамблеї Інтерполу не допустити обрання російського генерала Олександра Прокопчука на посаду глави Інтерполу. Про це йдеться в заяві, яку опублікували 19 листопада на офіційному сайті керівника Гельсінської комісії сенатора Роджера Вікера.

"Обрання генерал-майора Олександра Прокопчука новим директором Інтерполу схоже на те, коли лисицю призначають відповідальною за курей. Росія регулярно зловживає членством в Інтерполі з метою зведення рахунків і переслідування політичних опонентів, дисидентів і журналістів. Олександра Прокопчука було особисто залучено до цієї стратегії залякування, яку в підсумку спрямовано на ослаблення демократичних інститутів та посилення авторитарного режиму Путіна", – зазначають сенатори.

Автори заяви переконані, що в разі обрання Прокопчук зловживатиме запитами щодо розшуку в Інтерполі і блокуватиме зусилля, спрямовані на змістовну реформу організації.

"Ми закликаємо всіх 192 членів виступити за цілісність Інтерполу як законного міжнародного правоохоронного механізму і проголосувати проти Прокопчука. Ми і далі закликаємо нашу адміністрацію застосовувати наш голос і вплив, щоб Путін та інші диктатори не змогли більше використовувати членство в Інтерполі для своїх мерзенних цілей", – наголошено в документі.

Під заявою підписалися американські сенатори Роджер Вікер, Марко Рубіо, Жанна Шахін і Кріс Кунс.

7 жовтня колишній глава Інтерполу Мен Хунвей подав заяву про відставку після того, як влада Китаю заявила, що підозрює його в корупції.

17 листопада британське видання The Times повідомило, що головний претендент на посаду глави Інтерполу – 57-річний росіянин Прокопчук.

Із 2011 року він очолює Національне центральне бюро Інтерполу МВС Росії, із листопада 2016 року – віце-президент Інтерполу. 

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що призначення росіянина на таку посаду може становити чергову гібридну загрозу всьому цивілізованому світу. За його словами, якщо Прокопчук очолить Інтерпол, Україна розгляне питання припинення членства в організації.

Народний депутат України від "Народного фронту", член колегії МВС України Антон Геращенко заявив, що Прокопчук – кадровий співробітник російської розвідки.

Депутат Європейського парламенту Ребекка Гармс вважає, що країни Євросоюзу мають вийти з Інтерполу в разі, якщо його очолить Прокопчук.

Проти призначення Прокопчука главою Інтерполу виступило понад 30 організацій.