Шабунін: Чи ухвалить суд обвинувальний вирок синові Авакова? Ні, не ухвалить. Справу буде поховано, як і багато інших

Шабунін: Не буде ні обвинувального, ні виправдувального вироку
Фото: Дивовижні / Facebook

Судовий розгляд справи, у якій фігурує син глави МВС Арсена Авакова Олександр, може затягнутися на роки, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Затримання сина глави МВС Арсена Авакова Олександра свідчить про те, що у НАБУ вже є вагомі докази скоєння ним протиправних дій, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

"Цю справу вже давно розслідує НАБУ. І якщо мова йде про затримання сина Авакова, то це означає, що вже зібрано серйозну доказову базу. Затримання, за яким іде висунення обвинувачення, – це практично фінальний етап досудового розслідування. І зараз розслідування веде НАБУ, а вони свою роботу зроблять. Справа піде в суд, якщо спецпрокуратура її не заблокує", – зауважив Шабунін.

На його думку, судовий розгляд справи може затягнутися надовго.

"Чи ухвалить суд обвинувальний вирок синові Авакова? Ні, не ухвалить. Справу буде поховано, як і багато інших. Тобто не буде ні обвинувального, ні виправдувального вироку – розгляд справи затягнеться на роки. Ще як варіант – Аваков може продовжувати діяти як африканський міністр, використовуючи поліцію для блокування розслідування НАБУ", – підкреслив Шабунін.

У лютому 2016 року програма "Схеми" (виходить на "Радіо Свобода" і телеканалі "UA:Перший") оприлюднила таємний відеозапис, імовірно, зроблений у грудні 2014 року в кабінеті колишнього заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Чеботаря. На ній господар кабінету нібито домовляється про сумнівну процедуру держзакупівлі партії рюкзаків для обласних управлінь МВС із людиною, яку автори розслідування ідентифікували як сина Авакова.

Сам міністр заперечив інформацію про причетність членів його сім'ї до постачання рюкзаків для підрозділів МВС.

НАБУ почало розслідування справи про закупівлю рюкзаків у березні 2016 року, для чого одержало доступ до банківських рахунків компанії – постачальника тактичних рюкзаків для МВС "Дніпровенд", яку пов'язують з Олександром Аваковим. У лютому 2017 року керівник НАБУ Артем Ситник заявляв, що розслідування у цій справі на завершальній стадії.

31 жовтня у МВС заявили, що проведені НАБУ обшуки у колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря і сина Авакова є частиною інформаційної кампанії, спрямованої проти керівництва Міністерства внутрішніх справ.

У НАБУ зазначили, що проводять обшуки у справі про зловживання під час закупівлі Міністерством внутрішніх справ рюкзаків для Національної гвардії України.

Після обшуків НАБУ затримало сина АваковаЧеботаря, а також  представника фірми, яка перемогла в тендері на постачання рюкзаків. Їм інкримінують розтрату на суму 14 млн грн у 2015 році.