Шимків: Те, чим пишаюся, – це ситуаційна кімната президента, яка має інфраструктуру, як у Білому домі

Шимків: Це конкретна кімната з можливістю під’єднання до відкритих і закритих джерел інформації
Фото: president.gov.ua

Екс-заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків повідомив, що створив у відомстві ситуаційну кімнату, яка за необхідності перетворюється на закритий бункер.

В Адміністрації Президента є ситуаційна кімната, яка має таку інфраструктуру, як у Білому домі. Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповів екс-заступник глави АП Дмитро Шимків.

"Те, чим пишаюся, – це ситуаційна кімната президента, яка має всю інфраструктуру, як у Білому домі... Це конкретна кімната з можливістю під’єднання до відкритих і закритих джерел інформації, об'єднувати весь інформаційний простір, у якому працює президент із людьми, які приймають рішення", – повідомив Шимків.

Він підкреслив, що є творцем цієї кімнати. За словами екс-чиновника, ситуаційну кімнату збирають залежно від тематики.

"На багатьох різних екранах виводиться інформація. Ви одразу бачите стан справ. Люди все обговорюють, а на екранах є цифри, факти, оперативна інформація і так далі. Це значно збільшує ефективність прийняття рішень... Може бути військовий кабінет – це Генштаб, міністр оборони, голова Служби безпеки України", – зазначив Шимків.

Він додав, що кімнату було зроблено з нуля. Із нею є мережа, спеціально навчені люди. У кімнаті все готово до відбиття кібератак, крім того, вона має необхідний рівень захисту.

"Є певне обладнання, яке вмикається і кімната перетворюється на закритий бункер", – наголосив екс-заступник глави АП.

На запитання, чи можуть її прослухати, Шимків зазначив: "Якщо вмикається певний рівень обладнання, то неможливо зняти звук".

31 серпня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення Шимківа з посади заступника глави Адміністрації Президента. Наступним указом Порошенко призначив заступником глави АП Сергія Марченка.

Шимків заявив, що вирішив повернутися в бізнес.

Екс-глава "Microsoft-Україна" Шимків став заступником глави АП у липні 2014 року. Під час Євромайдану він узяв відпустку за свій рахунок у Microsoft, щоб підтримувати протестувальників.