Шимків заявив, що МВФ не є прибічником податку на виведений капітал, але згоден на його введення, якщо дефіцит держбюджету не зміниться

Шимків: МВФ як кредитор вимагає узгодженості позицій по дохідній і видатковій частинах бюджету
Фото: president.gov.ua

Міністерство фінансів вивчає, як можна компенсувати втрати держбюджету внаслідок уведення в Україні податку на виведений капітал, повідомив заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) уважає збільшення дефіциту державного бюджету України неприйнятним і погодиться на введення податку на виведений капітал (ПНВК) тільки тоді, коли буде знайдено компенсатори втрат, написав заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків у Facebook.

"Законопроект готовий ще з лютого. Як ви знаєте, ми отримали дуже жорстку позицію МВФ щодо внесення закону у ВРУ. Причина: будь-які зміни до дохідної частини бюджету повинні мати компенсатори у видатковій. Задача будь-якого кредитора – бути впевненим, що позичальник зможе повернути кошти, а це визначається дефіцитом бюджету. Його збільшення неприйнятне. Тому МВФ як кредитор вимагає узгодженості позицій по дохідній та видатковій частинах", – зазначив він.

Шимків додав, що МВФ не є прибічником ПНВК, але схвалить такий крок української влади, якщо дефіцит держбюджету з уведенням податку на виведений капітал не зміниться.

"Для того, щоби довести головному кредитору, що ми дійсно із введенням ПНВК не збільшимо дефіцит, ми чекаємо проект бюджету – 2019, де буде відображено пропозицію компенсаторів у видатковій частині щодо ПНВК. Із цим завданням ми звернулися до Мінфіну майже півтора місяці тому, і вони працюють над цим питанням", – додав він.

За словами Шимківа, у МВФ виступають за те, щоб унесення законопроекту синхронізували з поданням проекту держбюджету на 2019 рік.

"Хочу зазначити, що для всіх нас наступний транш від МВФ є дуже критичним, а основних вимог три: антикорупційний суд, єдина ціна на газ та збалансованість дефіциту бюджету на 2018 рік. Будь-які зайві рухи можуть спровокувати додаткові затримки, що нікому не потрібно", – заявив заступник глави Адміністрації Президента.

4 жовтня 2017 року Кабінет Міністрів попередньо схвалив проект закону про податок на виведений капітал і передав його на розгляд Національній раді реформ при президентові. Міністерство фінансів публікувало основні тези документа на своєму сайті.

У ньому було заплановано ввести ПНВК замість податку на прибуток.

12 березня на зустрічі з підприємцями президент України Петро Порошенко заявив, що поки не буде подавати законопроекту до Верховної Ради.

За словами глави держави, "потрібна чесна дискусія з нашими іноземними партнерами та асоціаціями бізнесу".

Шимків заявив, що Порошенко не вніс у Раду цього законопроекту через позицію МВФ.

У Держфіскальній службі попередили, що через імовірне введення податку на виведений капітал держбюджет України може втратити 80 млрд грн.