Шмигаль затвердив посилений план боротьби з поширенням коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні

У засіданні антикризового штабу під головуванням Шмигаля взяли участь міністри й керівники центральних органів виконавчої влади
Фото: kmu.gov.ua

На засіданні антикризового штабу із протидії розповсюдженню коронавірусу в Україні прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив проаналізувати запаси засобів індивідуального захисту населення з урахуванням тримісячної потреби, а також розробити комунікаційний план на випадок зростання кількості інфікованих у країні.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль затвердив новий посилений план боротьби з поширенням коронавірусу SARS-CoV-2, повідомляє пресслужба уряду.

9 березня під головуванням Шмигаля відбулося засідання урядового антикризового штабу із протидії розповсюдженню коронавірусу в Україні, у ньому брали участь міністри й керівники центральних органів виконавчої влади.

На засіданні прем'єр дав такі доручення:

  • проаналізувати запаси засобів індивідуального захисту населення з урахуванням тримісячної потреби і до 11 березня визначити суму, необхідну для поповнення держрезерву;
  • надати інформацію про вітчизняних виробників індивідуальних засобів захисту і з'ясувати, чи здатні вони забезпечити попит населення й медичних закладів;
  • передбачити огляд усіх людей, які прибувають в Україну з-за кордону й через контрольні пункти в'їзду-виїзду з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму, а також забезпечити чергування в пунктах пропуску реанімаційних та медичних автомобілів.

Міністерству охорони здоров'я дали завдання розробити комунікаційний план на випадок зростання кількості інфікованих коронавірусом в Україні та довести його до відома місцевих органів влади, а також відпрацювати питання створення мережі центрів із контролю і профілактики захворювань. Крім того, МОЗ і Міністерство фінансів до 11 березня мають надати пропозиції щодо збільшення фінансування на закупівлю виробів медичного призначення, засобів індивідуального захисту та діагностичних матеріалів, а також тест-систем для визначення коронавірусу.

Керівник Антимонопольного комітету України має забезпечити виконання закону про економічну конкуренцію та захист прав пацієнтів під час роздрібної торгівлі засобами захисту.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані, де проживає 11 млн осіб.

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення. 24 лютого в організації не відкинули, що вірус може призвести до пандемії.

Станом на початок доби 9 березня кількість інфікованих коронавірусом у Китаї зросла до 80 735 осіб, 3119 осіб померли. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, станом на 8 березня за межами Китаю коронавірусом заразилося 24 727 осіб у 101 країні, 484 людини померли.

Єдиний на цей момент підтверджений випадок зараження коронавірусною інфекцією в Україні зафіксовано в Чернівецькій області: житель обласного центру захворів після подорожі Італією зі своєю дружиною, про його хворобу стало відомо 3 березня. Ще п'ятеро українців захворіли за кордоном: четверо – на борту круїзного лайнера Diamond Princess, що стоїть на карантині в японській Йокогамі (одну із хворих уже виписали з лікарні), одна громадянка України – в Італії.