Ситник про ухвалений закон щодо антикорупційного суду: Радіти дуже рано, ніхто не бачив фінального тексту

Ситник: Попереду ще дуже довгий шлях із формування цього інституту
Фото: nabu.gov.ua

Тексти ухвалених Верховною Радою законів іноді виходять "зовсім не ті, за які голосували". Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, коментуючи ухвалений парламентом закон про антикорупційний суд.

Ухваленню Верховною Радою закону України про антикорупційний суд радіти рано. Таку думку висловив директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник, відеокоментар якого опубліковано у Facebook відомства.

"Сьогодні був прийнятий закон про антикорупційний суд. Але, на мою думку, ще радіти дуже рано, тому що ніхто не бачив фінального тексту цього закону. Знаємо, що в парламенті іноді тексти виходять зовсім не ті, за які голосували. Це по-перше. По-друге, це лише перший крок для створення цього інституту. Попереду ще дуже довгий шлях з формування цього інституту, де також дуже багато ризиків", – сказав він.

За словами директора НАБУ, сьогодні був "невеликий крок, щоб отримати незалежний антикорупційний судовий інститут, який дасть відповідь у тих справах, які розслідує антикорупційне бюро".

22 грудня 2017 року президент України Петро Порошенко вніс до парламенту законопроект №7440 "Про Вищий антикорупційний суд".

11 січня 2018 року голова місії МВФ в Україні Рон ван Роден надіслав лист в Адміністрацію Президента, в якому розкритикував законопроект Порошенка. Світовий банк також висловив незадоволення документом, заявивши, що він не відповідає вимогам СБ для надання Україні приблизно $800 млн на підтримку головних реформ.

В АП заперечили, оскільки вважають, що законопроект відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії.

1 березня парламент підтримав законопроект про антикорупційний суд у першому читанні. 

21 травня спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що вдалося погодити 13 із 14 поправок, запропонованих Венеціанською комісією до законопроекту про антикорупційний суд до другого читання. Неузгодженою залишалася позиція про повноваження Громадської ради міжнародних експертів – право вето під час призначення суддів. В остаточній редакції закону про Вищий антикорупційний суд України вдалося погодити поправку, яка передбачає, що Вища кваліфікаційна комісія суддів зможе подолати недопуск кандидата в судді, якщо заручиться підтримкою трьох із шести міжнародних експертів.

23 травня депутати почали розгляд законопроекту у другому читанні. 7 червня комітет затвердив останню редакцію законодавчого акта, після чого Верховна Рада ухвалила закон.

Згідно з документом, Вищий антикорупційний суд в Україні мають створити протягом 12 місяців після набуття законом чинності.