"Ситуація сильно погіршилася". Зеленський збирав чиновників через ситуацію з COVID-19

У травні в Україні почали пом'якшувати карантин
Фото: ЕРА

На селекторному засіданні із членами уряду України та головами ОДА президент Володимир Зеленський зазначив, що ситуація з COVID-19 погіршилася, зокрема в Одесі, де почали ширитися чутки, що на відкритому повітрі не хворіють.

27 червня президент України Володимир Зеленський провів селекторну нараду із членами Кабінету Міністрів і головами облдержадміністрацій, під час якої обговорив ситуацію з коронавірусною інфекцією у країні. Про це інформує Офіс президента України.

"В Одесі запрацювали клуби, зірки давали концерти, відкрили всі пляжі. Пішла чутка, що на відкритому повітрі ніхто не захворіє. Однак це неправда. Через усе це ситуація сильно погіршилася. Якщо раніше Одеса мала один із найкращих показників щодо розповсюдження коронавірусної інфекції, то сьогодні кількість захворілих на добу значно вища. Ми впевнені, що таке може статися в усіх регіонах, де немає комунікації з людьми", – сказав глава держави.

Він вважає, що треба "чітко координуватися й пояснювати людям, які загрози сьогодні несе нехтування правилами карантину".

"Зрештою, для всіх нас має бути важливим одне – здоров'я та життя українців", – підкреслив Зеленський.

Присутній на нараді міністр охорони здоров'я України Максим Степанов повідомив про погіршення епідемічної ситуації. Зокрема, кількість госпіталізованих із COVID-19 протягом останнього місяця зросла утричі.

"Якщо зараз не почати дотримуватися контролю, то ми матимемо ще гірший результат за два тижні", – заявив глава МОЗ.

Степанов зазначив, що система охорони здоров'я в Україні працює зараз краще, ніж на початку епідемії, але "в будь-якій країні можливості медицини обмежені в разі великого напливу хворих".

Перший випадок коронавірусної інфекції в Україні було підтверджено 3 березня, з 12 березня у країні було введено карантин. З 11 травня уряд почав скасовувати суворі обмеження, а 22 травня було введено так званий адаптивний карантин: регіональній владі надали право послаблювати обмежувальні заходи в разі поліпшення епідемічної ситуації.

Із кінця травня – початку червня в Україні фіксують різке зростання кількості виявлених протягом доби випадків COVID-19. З 11 червня добовий приріст не опускався нижче за 648 випадків, а 26 червня сягнув абсолютного максимуму з початку епідемії – протягом доби діагноз підтвердили у 1109 осіб.

Станом на 27 червня у країні підтверджено понад 42 тис. випадків інфікування (943 протягом останньої доби), 18,7 тис. пацієнтів одужали, 1110 померли.