Сюмар про телеміст на каналі NewsOne: Телеканал "Россия 24" внесений до списку заборонених в Україні, його не можна ретранслювати

Сюмар: Усі розуміють, які наслідки будуть після такого телемосту
Фото: Вікторія Сюмар / Facebook

За словами народної депутатки від "Народного фронту", голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар, анонсований телеміст на каналі NewsOne із російським телеканалом  – це пряма інформаційна провокація.

Проведення телемосту на каналі NewsOne із російським телеканалом може призвести до дестабілізації ситуації в Україні, заявила на засіданні погоджувальної ради Верховної Ради 8 липня народна депутатка від "Народного фронту", голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Чомусь "надо поговорить" журналістам медведчуківського телеканала потрібно стало за два тижні до виборів в Україні. У той час, коли така розмова не проведена між дипломатами, така розмова не проведена між військовими і щодня тривають обстріли. Це не можна трактувати в будь-який інший спосіб, окрім як пряма інформаційна провокація з метою дискредитації України і зриву ситуації перед виборами. Усі розуміють, які наслідки будуть після такого телемосту. Мені б дуже не хотілося, щоб Україна виглядала країною, у якій, даруйте, шини горять перед телеканалами. А саме так зараз розгортаються події", – заявила Сюмар.

Вона закликала всі органи влади України діяти відповідно до законодавства.

"Закон дає всі можливості сьогодні не допустити такої інформаційної провокації. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення у відповідності до закону про вибори має всі повноваження, зокрема, зупинити трансляцію на території України тих іноземних телеканалів, у діяльності яких порушується норма щодо заборони громадянам іноземних держав вести передвиборчу агітацію через журналістську діяльність. Це прямо стосується каналу "[Россия] 24", який про українські вибори говорить дуже багато. Я нагадаю, що цей телеканал сьогодні внесений до списку заборонених в Україні телеканалів. І його не можна не просто транслювати, але й ретранслювати, що підпадає під даний телеміст", – продовжила Сюмар.

Депутатка зазначила, що у Верховної Ради є всі підстави, щоб розглянути питання "про монополізацію українського інформаційного телеефіру в гібридний спосіб через російські гроші" головою політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктором Медведчуком.

Відео: Телеканал Прямий / YouTube

7 липня російський пропагандист Дмитро Кисельов заявив, що 12 липня телеканал "Россия 1" проведе телеміст із телеканалом NewsOne.

Власником телеканала NewsOne наприкінці 2018 року став нардеп від Опозиційного блоку Тарас Козак. За даними програми "Наші гроші", він входить до найближчого оточення Медведчука, який є кумом президента Росії Володимира Путіна.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман та низка інших українських політиків закликали NewsOne відмовитися від цього телемосту. У NewsOne стверджують, що телеміст буде проведено "між звичайними людьми України й Росії, без політики".

Тимчасовий виконувач обов'язків голови Служби безпеки України Іван Баканов звернувся до президента України Володимира Зеленського щодо скликання позачергового засідання Ради нацбезпеки і оборони України у зв'язку з анонсом телемосту.

Зеленський заявив, що анонс телемосту є "небезпечним піар-ходом". Він закликав українців не піддаватися на провокації і зберігати спокій.

У вересні 2015 року Україна ввела санкції щодо російських телеканалів "Первый канал", НТВ, "РТР-Планета", "Россия 24". Телеканала "Россия 1" у списку немає. Станом на серпень 2017 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України обмежила трансляцію в кабельних мережах 77 з 82 російських каналів.