Смешко: Якщо повернути всіх закордонних українців, нас майже 50 млн – це найбільший потенціал. Ми можемо врятувати Європу

Смешко: Ми повинні в цій геополітиці зайняти таку позицію, яка б відповідала нашим інтересам
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

У Європейському союзі немає стратегії, як країнам-учасницям жити разом, тому Україна може врятувати Європу і стати мостом між євроатлантичною цивілізацією і цивілізацією, яка ще не визначилася, заявив у інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону колишній начальник Головного управління розвідки Міноборони, ексголова СБУ, лідер партії "Сила і честь" і кандидат у народні депутати Ігор Смешко.

Україна не повинна розраховувати на США і Європу, вона має розраховувати лише на себе. Таку думку в авторській програмі "У гостях у Дмитра Гордона" висловив колишній начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, ексголова СБУ, лідер партії "Сила і честь", кандидат у народні депутати Ігор Смешко.

"Ми повинні виходити із тверезого розрахунку і сподіватися тільки на себе. Ми перебуваємо в центрі Європи, на геополітичному перехресті глобальних інтересів. Нас, якщо повернути всіх закордонних українців, майже 50 млн – це найбільший потенціал", – зазначив Смешко.

Він висловив думку, що в Європейському союзі немає стратегії, як країнам-учасницям жити разом. Політик припустив, що Україна може врятувати Європу і "стати мостом між євроатлантичною цивілізацією і цивілізацією, яка ще не визначилася", тільки для цього потрібна "твереза стратегія".

"Ми повинні в цій геополітиці зайняти таку позицію, яка б відповідала нашим інтересам: ідеться про повернення територій, абсолютне визнання нашого суверенітету, реальних гарантій [безпеки] згідно з Будапештським меморандумом. Усі держави, які підписали меморандум, повинні зрозуміти свою відповідальність за міжнародне право", – додав Смешко.

Смешко: Прем'єр-міністр – посада відповідальна, і я не рвуся на неї. Але якщо президент Зеленський запропонує, під час війни кадровий офіцер не зможе сказати "ні". Читайте повний текст інтерв'ю

Дострокові парламентські вибори в Україні призначено на 21 липня. Смешко йде на вибори з партією "Сила і честь".

За даними соцдослідження, яке провів американський Національний інститут демократії, до партії "Сила і честь" позитивно ставляться 22%.