Смешко: На Заході вважають, що 20% корупції – це вже загроза для існування держави. А в нас показники – 70–80%

Смешко: Корупція – брак людської душі
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Корупцію можна побороти, опустивши її на рівень, який повністю є під контролем держави. Таку думку в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону висловив колишній голова СБУ Ігор Смешко.

Корупція взяла владу в Україні завдяки політичним кланам, які заплутали закони, заявив колишній голова Служби безпеки України, доктор технічних наук, генерал-полковник Ігор Смешко в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону на телеканалі "112 Україна".

Відповідаючи на запитання журналіста, як перемогти корупцію, Смешко зазначив: "Корупція вічна. Давайте говорити відверто – це вада людської душі. Але корупцію можна побороти, опустивши її на рівень, який повністю знаходиться під контролем держави. На Заході вважають, що 20% корупції – це вже загроза для існування держави. А в нас показники – 70–80%. Корупція складається із двох частин: економічні умови, які створюють політичні сили при владі, й ефективність роботи правоохоронної системи. Професор [Гері] Беккер, лауреат Нобелівської премії, навіть вивів формулу корупції: вірогідність уникнути покарання, помножена на можливий прибуток. Якщо вона перевищує вірогідність покарання, його суворість і прибуток від тіньової діяльності, то вона зростає".

На думку екс-голови СБУ, для вирішення питання корупції насамперед потрібно відновити правоохоронну систему.

"Перше, що потрібно зробити, – відновити правоохоронну систему, що почистить політичні клани, які так заплутали закони, що корупція фактично взяла владу у країні", – зазначив Смешко.

Смешко: Був би не до кінця щирим, якби сказав, що не володію знаннями про всіх політичних гравців із 1991 року і походження їхнього фінансового впливу. Читайте повний текст інтерв'ю

За підсумками 2017 року Україна посіла 130-те місце серед 180 країн у рейтингу сприйняття корупції, складеному Transparency International. За рік країна піднялася на одну позицію завдяки роботі антикорупційних органів та реформування держзакупівель, наголошують у доповіді.

Згідно з опитуванням, проведеним у жовтні – листопаді 2018 року Київським міжнародним інститутом соціології, Центром Разумкова та Соціологічною групою "Рейтинг", основною проблемою України 43% громадян вважають хабарництво у владі.