Смешко про командування в Україні: Персональна відповідальність продовжує розпорошуватися між генералами і чиновниками

Смешко: В умовах війни вертикаль командування спрощується, а не ускладнюється
Фото: Політична партія "Сила і Честь" / Facebook

Ексголова СБУ Ігор Смешко вважає, що після змін у командуванні армією генерали і чиновники "потонуть" у нарадах та погодженнях, а також у підкилимній боротьбі за доступ до президента.

Останні зміни в командуванні українськими військовими розмивають відповідальність за ухвалення рішень, вважає колишній начальник Головного управління військової розвідки Міноборони України, колишній голова Служби безпеки України, керівник партії "Сила і честь" Ігор Смешко.

Таку думку він висловив 29 березня у Facebook.

"В умовах війни вертикаль командування спрощується, а не ускладнюється. Персональна відповідальність кожного елемента вертикалі має бути очевидною для всіх. А у нас вона продовжує розпорошуватися між усе більшим числом додаткових генералів і урядовців. Які потім потонуть у нарадах і погодженнях та в підкилимній боротьбі за доступ до вух президента і до тіньового контролю над ресурсами і бюджетом на оборону", – написав Смешко.

Ексглава СБУ навів приклад США, де, за його словами, найвищим військовим командуванням є дві людини – президент і міністр оборони, а інші можуть радити, але зобов'язані виконувати накази.

"Закладена [екссекретарем Ради нацбезпеки та оборони Олександром] Турчиновим і [п'ятим президентом України Петром] Порошенком "нова" модель "національної безпеки" зруйнувала близьку до США, існуючу до них модель. Метою внесення ними змін до законодавства було рятування їх від відповідальності за Крим і окуповані території. Закон про "національну безпеку", який був прийнятий при них,  це закон "колективної небезпеки" і персональної безвідповідальності за можливу бездіяльність при необхідності прийняття швидких стратегічних і оперативних рішень. Особливо під час кризи чи війни", – пояснив Смешко.

Він вважає, що президенту України Володимирові Зеленському не варто "тягнути на себе весь негатив цього провального сценарію гри, написаного до нього, і грати у спектаклі, який не спасає, а калічить".

"Аплодисментів нащадків не буде", – заявив ексголова СБУ.

Верховна Рада України 4 березня ухвалила закон, який розділяє повноваження головнокомандувача Збройних сил України (ЗСУ) та начальника Генерального штабу. Тепер начальник Генерального штабу не є головнокомандувачем Збройних сил України.

27 березня Зеленський зробив низку перестановок у керівництві ЗСУ. Він звільнив Руслана Хомчака з посади начальника Генерального штабу – головнокомандувача ЗСУ і призначив на посаду голови Генштабу Сергія Корнійчука. Хомчак указом президента став головнокомандувачем ЗСУ. Крім того, колишній командувач операції Об'єднаних сил Сергій Наєв став командувачем Об'єднаних сил ЗСУ.