Смолій: Після зустрічі із Зеленським я зрозумів, що маю звільнитися

Рада звільнила Смолія 3 липня
Фото: rada.gov.ua

Колишній голова Національного банку України Яків Смолій заявив, що президент України Володимир Зеленський попросив його звільнитися до закінчення літньої сесії Верховної Ради.

Колишній голова Національного банку України Яків Смолій підтвердив, що звільнився на прохання президента Володимира Зеленського. Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

"Після засідання Національної ради реформ 30 червня у мене була зустріч із президентом. Під час цієї розмови я зрозумів, що маю запитати у президента, чи повинен я звільнитися. Він відповів "так", – розповів Смолій.

Водночас ексчиновник відмовився розкрити деталі зустрічі із Зеленським, підкресливши лише, що розмова була "абсолютно спокійною".

"Це була абсолютно спокійна розмова. Зрозумійте правильно, не було зі сторони президента такого, щоб він сказав: "Пиши заяву, іди, ти мені набрид". Просто я з контексту зрозумів, що маю звільнитися", – зазначив ексголова НБУ.

Також Смолій додав, що Зеленський попросив його подати у відставку до кінця поточної сесії парламенту, тобто до 17 липня.

"Ми абсолютно виважено обговорили із президентом, як і коли повинен відбуватися процес звільнення голови центрального банку, весь процес переходу, адже це важливо. Я запитав: "Коли ви хочете це зробити? На цій сесії ВР чи восени?" Президент сказав, що на цій. Залишалося три робочі дні, наступний тиждень не сесійний. Важливо, щоб нового голову призначили до того, як Рада піде на канікули, щоб не було великого розриву [між звільненням і призначенням нового очільника НБУ]. Тому 30 червня по обіді в нас була розмова із президентом, а 1 липня я подав заяву", – розповів він.

Смолія, який очолював Нацбанк із 2018 року, звільнили з посади 3 липня. Зараз посаду в.о. голови Нацбанку обіймає його перша заступниця Катерина Рожкова.

Смолій подав у відставку через "систематичний політичний тиск на НБУ" з боку влади. Виступаючи в Раді перед звільненням, він заявив, що від нього вимагали ухвалювати економічно необґрунтовані рішення, які могли завдати шкоди українській економіці.

"Протягом останнього року на нарадах за участю народних депутатів, представників Кабміну, президента неодноразово звучали заклики залити економіку грошима, скасувати базові принципи регулювання банківської системи, встановити курс, щоб експортерам було краще, поставити інфляцію 11% і курс 30 [грн/$], бо такі параметри закладені в бюджет. Усе це змусило мене прийняти рішення [про відставку]", – сказав він.