Соціолог Боровський: Зеленський став драйвером мобілізації для політиків, що претендують на другий тур

Олексій Боровський: Є високий рівень довіри до Володимира Зеленського, а рівень довіри до чинної влади має низьку електоральну підтримку
Скріншот: Інтерфакс-Україна / YouTube

Передбачити, чи будуть українці, які називають своїм кандидатом у президенти актора Володимира Зеленського, насправді за нього голосувати, поки неможливо, оскільки вони можуть указувати його в опитуваннях з особистого протесту, зазначив директор компанії Seetarget Олексій Боровський.

Є висока ймовірність, що ті, які сьогодні в опитуваннях називають актора Володимира Зеленського як свій вибір на посаду президента, проголосують 31 березня за іншого кандидата. Таку думку висловив директор компанії Seetarget Олексій Боровський, коментуючи на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" 3 січня результати соціологічного опитування, проведеного з 16-го до 22 грудня 2018 року Центром "Соціальний моніторинг" і Українським інститутом соціальних досліджень імені О. Яременка.

Якби вибори президента відбулися наступного тижня, то рівень підтримки першої п'ятірки кандидатів був би таким:

  • лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко – 13,4% серед усіх (18,6% від тих, хто визначився і буде голосувати),
  • актор Володимир Зеленський – 10,8% (15%),
  • нардеп від "Опозиційної платформи – За життя" Юрій Бойко – 8,5% (11,8%),
  • глава "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко – 8,1% (11,2%),
  • чинний президент України Петро Порошенко – 7,7% (10,7%).

Як зазначив Боровський, одержані дані вказують на те, що Зеленський став драйвером мобілізації для політиків, які претендують на другий тур. Соціолог уважає, що одержані дані демонструють дві загальні тенденції.

"Перша: є високий рівень довіри до Володимира Зеленського – при тому, що на момент проведення опитування він ще тримав інтригу і не заявляв про свої президентські амбіції. І друга – те, що рівень довіри до чинної влади має низьку електоральну підтримку", – підкреслив експерт.

Чи будуть виборці дійсно голосувати за Зеленського, поки важко передбачити, додав він.

"Адже навіть на запитання "Якими рисами має володіти президент?" опитані відповіли – здатний зупинити війну, компетентний, розбирається в економіці, знає, як управляти країною тощо. Дуже ймовірно, що ті, які сьогодні називають кандидатуру Зеленського з особистого протесту, прийшовши на дільниці 31 березня, проголосують за іншого кандидата, який, на їхню думку, більше підходить під ці характеристики. Зеленський виступає своєрідним додатковим драйвером мобілізації для політиків, які мають шанси на вихід у другий тур", – уважає керівник компанії Seetarget.

Опитування Центру "Соціальний моніторинг" та Українського інституту соціальних досліджень імені О. Яременка засвідчило, що в чинного президента триває зниження електоральної підтримки порівняно з початком грудня минулого року і спостерігається зростання рейтингів у Юрія Бойка, Анатолія Гриценка, зазначили соціологи, які презентували підсумки дослідження.

Опитування охопило всю територію країни, за винятком тимчасово окупованих територій Луганської і Донецької областей, АР Крим. Вибіркова сукупність репрезентативна за віком (населення від 18 років і старше), статтю, типом населеного пункту і регіону. Загалом опитано 2045 респондентів методом особистого інтерв'ю (face-to-face). Стандартні відхилення за достовірних 95% не перевищує 2,2%.

Відео: Інтерфакс-Україна / YouTube

Соціологічне опитування компанії Seetarget, проведене на початку грудня, засвідчило, що серед політиків, які претендують на посаду президента на виборах-2019, лідером електоральних перегонів залишалася Тимошенко, за яку готові віддати голоси 14,2% опитаних (серед тих, хто визначився, – 20,2%). На другій позиції був Зеленський із 9,0% (серед тих, хто визначився, – 12,7%). Порошенко перебував на третій позиції з 8,6% (12,3%). Наступну за ним сходинку рейтингу посідав Бойко – 8,3% (11,6%). За ним ішли глава Радикальної партії Олег Ляшко і Гриценко. У них відповідно 6,0% (8,5%) та 5,6% (7,8% від тих, хто визначився).