Справа Гандзюк. СБУ повідомила про завершення досудового розслідування, Мангер і Левін – підозрювані

У СБУ сподіваються, що суд невідкладно розгляне справу про організацію вбивства Гандзюк
Фото: depositphotos.com

Голову Херсонської облради Владислава Мангера підозрюють у тому, що за попередньою змовою з жителем Херсона Олексієм Левіним організував завдання тяжких тілесних ушкоджень співробітниці мерії Катерині Гандзюк, які призвели до її смерті. До такого висновку дійшли слідчі СБУ, справу готують до передання в суд.

Служба безпеки України під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора завершила досудове розслідування про організацію нападу на співробітницю мерії Херсона Катерину Гандзюк, про це 27 квітня повідомив пресцентр СБУ.

"Усі матеріали готові, співробітники СБУ фахово зробили свою роботу й зібрали доказову базу, яка дасть можливість чітко довести позицію обвинувачення в суді. Сподіваюся, що ця справа буде розглянута першочергово. Виконавці та замовники вбивства Катерини Гандзюк отримають заслужене покарання", – заявив голова служби Іван Баканов.

За версією слідства, голова Херсонської облради Владислав Мангер за попередньою змовою з жителем Херсона Олексієм Левіним організував завдання тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті.

Слідчі повідомили підозрюваних, їхніх захисників, потерпілих та їхніх представників про завершення досудового розслідування, всім сторонам надано доступ до матеріалів кримінального провадження. Після того, як сторона захисту ознайомиться з матеріалами, їх передадуть до суду для розгляду по суті, підкреслюють у повідомленні пресцентру.

Термін досудового розслідування спливав 29 липня 2020 року.

31 липня 2018 року Гандзюк облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Вона дістала хімічні опіки 30% тіла, кислота потрапила на спину, голову, руку, а також в око. 4 листопада 2018 року активістка померла.

У справі про напад на активістку заарештували шістьох осіб. На початку червня 2019 року п'ятьом виконавцям злочину (усі вони – учасники АТО) після угоди зі слідством ухвалили обвинувальні вироки. Їх засудили на строк від трьох до шести з половиною років позбавлення волі.

Слідчі вважають, що Левін підбурював виконавців і надав їм інформацію про місце проживання Гандзюк. У вересні 2019 року його оголосили в міжнародний розшук. Левін стверджував, що спочатку пропонував облити активістку не кислотою, а зеленкою. 16 березня 2020 року його екстрадували в Україну з Болгарії, де він переховувався, 17-го – взяли під варту.

Замовником нападу, на думку правоохоронців, був Мангер, який частково оплатив злочин. У тексті підозри Мангеру йдеться, що мотивом нападу на активістку була "особиста неприязнь" до неї у зв'язку з активною громадською діяльністю, яка могла підірвати його політичну та ділову репутацію. Мангер перебуває на волі, він заперечує свою причетність до злочину.