Справа про будівництво футбольних полів. Директорові заводу "ФФУ Продакшн" обрали запобіжний захід

Бондаренко має здати свій закордонний паспорт і прибувати до слідчого за першим викликом
Фото: kiev.informator.ua

Суд обрав директору ТОВ "ФФУ Продакшн" Андрієві Бондаренку запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання у справі про будівництво футбольних полів зі штучним покриттям у Києві. Слідчі вважають, що вартість робіт штучно завищили, унаслідок чого держбюджету й бюджету Києва було завдано збитків на суму понад 9,4 млн грн.

Печерський районний суд Києва обрав директору ТОВ "ФФУ Продакшн" Андрієві Бондаренку запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання у справі про вчинення службового підроблення та привласнення майна через зловживання службовим становищем.

Відповідне рішення ухвалили 25 березня, 3 квітня ухвалу суду опублікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Прокурор просив обрати Бондаренку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в розмірі майже 95 млн грн, підозрюваний і його захисники виступили проти.

У судових документах ідеться, що кримінальне провадження №42018000000001404, у якому фігурує директор компанії "ФФУ Продакшн", поліція почала в червні 2018 року. Справа стосується будівництва заводу з виробництва штучного покриття для футбольних полів та введення його в експлуатацію. За даними слідства, Бондаренко від імені "ФФУ Продакшн" підписав 66 договорів на виконання будівництва футбольних майданчиків зі штучним покриттям у Києві, але штучно завищив вартість виконання роботи. Унаслідок цих дій державному бюджету й бюджету Києва було завдано збитків на суму понад 9,4 млн грн.

У поліції вважають, що Бондаренко діяв спільно з невстановленими на цей момент особами з керівництва ТОВ "ФФУ Продакшн" і Федерації футболу України.

Про підозру Бондаренка повідомили 20 березня. Слідчий суддя Печерського райсуду Олексій Соколов вважає, що підозра у скоєнні Бондаренком кримінального злочину є обґрунтованою, але арешт – це винятковий захід, який не можна застосовувати в цьому випадку.

Бондаренко має здати свій закордонний паспорт, прибувати до слідчого за першим викликом і не покидати населеного пункту, де проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду.

Запобіжний захід діятиме до 23 травня. Ухвалу оскаржити не можна.

Журналісти програми "Схеми" ("Радіо Свобода") у жовтні 2018 року повідомили, що глава ФФУ Андрій Павелко пов'язаний з офшорною компанією S.D.T FZE, зареєстрованою в ОАЕ, через яку з бюджету ФФУ вивели понад $1 млн. Зазначали, що через цей офшор "ФФУ Продакшн" придбала обладнання з виробництва покриття для футбольних полів на загальну суму приблизно $6 млн. За даними "Схем", принаймні в частину контрактів було закладено переплату 20%, унаслідок чого на рахунках офшору "осіло" понад $1 млн.

У листопаді 2019 року в Офісі генпрокурора повідомляли, що правоохоронці розслідують п'ять кримінальних проваджень, у яких фігурує керівництво УАФ (ФФУ), зокрема і Павелко.

2019 року Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію, яка має розслідувати ймовірні факти корупції та зловживання службовим становищем Павелком під час реалізації бюджетної програми будівництва футбольних полів у 2017–2018 роках.