Справу про декларування недостовірної інформації екснардепом Білоцерковцем скеровано до суду – САП

Білоцерковець був нардепом до серпня 2019 року
Фото: Dmitriy Belotserkovets / Facebook

Екснардеп України VIII скликання Дмитро Білоцерковець не вніс до декларації за 2016 і 2017 роки нерухомість вартістю 3,8 млн грн, зазначили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Матеріали справи передали до суду.

У Вищий антикорупційний суд України передано матеріали про декларування недостовірної інформації колишнім народним депутатом від Блоку Петра Порошенка, радником мера Києва Дмитром Білоцерковцем.

Про це 5 лютого поінформувала у Facebook Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).

"Прокурорами САП і детективами НАБУ (Національне антикорупційне бюро України. – "ГОРДОН") завершено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно народного депутата України VIII скликання, обвинуваченого у поданні суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави", – ідеться в повідомленні.

У САП не назвали прізвища екснардепа, але фабула збігається зі справою Білоцерковця.

За даними слідства, колишній народний депутат вніс недостовірні відомості в електронні декларації за 2016 і 2017 роки, не задекларував користування нерухомим майном у місті Києві вартістю 3,8 млн грн, що належить на праві власності його близькому родичу.

Розслідування наведених фактів детективи НАБУ ведуть із березня 2017 року.

У НАБУ у травні 2018 року повідомили, що мати Білоцерковця у 2016 році придбала у власність за договором дарування частину домоволодіння ринковою вартістю 3 226 430 грн. Також у 2016 році вона придбала земельну ділянку. На думку детективів НАБУ, ексдепутат та члени його сім'ї користуються цією нерухомістю, але він не задекларував відповідного права. Антикорупційне бюро України вважає, що це може свідчити про факти незаконного збагачення.

У жовтні 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру Білоцерковця за ст. 366-1 Кримінального кодексу України – внесення недостовірних відомостей у декларацію особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Білоцерковець був нардепом із березня 2016 року до серпня 2019-го.

Сам Білоцерковець заявляв, що кримінальне провадження щодо нього є політично вмотивованим, і припустив, що воно є елементом тиску на мера Києва Віталія Кличка.