Справа про вбивство Гандзюк. Голова Херсонської облдержадміністрації Гордєєв написав заяву про відставку

Гордєєва було призначено головою Херсонської облдержадміністрації у квітні 2016 року
Фото: Херсонська обласна державна адміністрація / Facebook

Імовірна відставка голови Херсонської облдержадміністрації Андрія Гордєєва, якого вважають причетним до вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк, є "дуже вчасним" кроком Адміністрації Президента України, вважає волонтер Роман Сініцин.

Волонтер Роман Сініцин опублікував 6 квітня у Facebook фотографію заяви про відставку голови Херсонської облдержадміністрації, колишнього нардепа від Блоку Петра Порошенка Андрія Гордєєва. Своє повідомлення він супроводив словами "Хто замовив Катю Гандзюк?"

Документ, датований 5 квітня, подано на ім`я президента України Петра Порошенка.

"Гордєєв усьо. Сам написав заяву про відставку, по ходу ще вчора. Не президент збив, а типу сам вирішив. "Заради суспільного спокою. Заради України! Але з розумінням того, що якщо є претензії і сумніви – потрібно дати можливість слідству прозоро і чітко виявити всі обставини жахливого вбивства (херсонської активістки Катерини Гандзюк. – "ГОРДОН"). У нас не 1937 рік, і винуватих не призначають. Наступний крок – це поліграф! Остаточне рішення за президентом України!" – написав Сініцин.

На його думку, відставка Гордєєва – "хороший" і "дуже вчасний" крок Банкової.

"Наступне – виключення цих двох із партії та аналогічна заява від "відстороненого" [заступника голови Херсонської облдержадміністрації Євгена] Рищука. Ну а далі вже слідство, суд і цугундер. Разом із [головою Херсонської облради Владиславом] Мангером. Так має бути", – вважає Сініцин.

Херсонське видання "Мост" повідомляє, що напередодні Гордєєв відвідував Адміністрацію Президента України.

За даними видання, найближчими днями Порошенко прийме відставку Гордєєва.

Гордєєва призначили головою Херсонської облдержадміністрації у квітні 2016 року.

Гандзюк облили сірчаною кислотою вранці 31 липня 2018 року біля під'їзду її будинку в Херсоні. Вона дістала хімічні опіки 30% тіла, кислота потрапила на спину, голову, руку, а також в око. 4 листопада активістка померла.

Поліція перекваліфікувала кримінальну справу про напад на активістку зі статті "замах на вбивство з особливою жорстокістю" на статтю "умисне вбивство", після чого передала у СБУ всі матеріали у справі.

11 лютого 2019 року Мангеру вручили повідомлення про підозру в організації вбивства Гандзюк. Генеральний прокурор Юрій Луценко оприлюднив схему, згідно з якою Мангер замовив і частково оплатив напад на Гандзюк. Мотивом була особиста неприязнь у зв'язку з активною громадською діяльністю, яка могла підірвати політичну та ділову репутацію Мангера, ідеться в тексті підозри.

Батько Гандзюк заявляв, що ймовірний організатор нападу на його дочку Олексій Левін співпрацював із Мангером, а також із Гордєєвим і Рищуком.

Мангер, Рищук і Гордєєв спростували інформацію про свою причетність до вбивства.